kerstverhaaltje


In een ver universum was er eens een planeet. Op deze bol krioelde het van leven, al was de laatste tienduizenden jaren één soort  heel succesvol geworden. Ze liepen rond in hel verlichte straten met handen vol zakken en pakjes. Ze reden traag in lange rijen metalen voertuigen en zagen er weldoorvoed uit. Toch hadden ze ook soortgenoten die kleiner en dunner waren op andere delen van de planeet. Die hadden vaak geen voertuigen  en konden zich met moeite voeden. De weldoorvoeden wisten daar wel van, maar hadden een manier bedacht om zich daar geen zorgen om te maken. Ze maakten zichzelf wijs dat het normaal was dat zij het beter hadden omdat ze zo veel werkten en hard hun best deden.

De weldoorvoeden kon je best omschrijven als pyromanen. Want ze verbrandden allerlei kostbare stoffen die ze  in de bodem van de planeet hadden gevonden. Daarmee konden ze energie en warmte maken, en hun machines en voertuigen laten functioneren. Je zou denken dat ze dan zelf minder zouden werken dank zij die machines, maar dat klopt niet. Het grootste deel van hun tijd zaten ze met velen samen achter tafels naar schermen te kijken en met hun vingers te tokkelen. Ook hun jongen brachten ze overdag naar grote zalen vol tafels waar ze hetzelfde deden. En thuis keken ze meestal nog naar grotere schermen.

Ondanks de vele spullen en schermen waren weinig mensen tevreden. De meest-weldoorvoeden omdat ze schrik hadden dat de minst-weldoorvoeden hun spullen zouden afpakken. De redelijk-weldoorvoeden omdat ze minder hadden dan de meest-weldoorvoeden, enzovoort. Verder bleek dat de planeet steeds warmer werd door al het verbranden, dat de bewoners geen tijd hadden om elkaar nog dag te zeggen en ze steeds meer ruzie hadden. Maar omdat dit nu eenmaal de manier van leven was ging iedereen er van uit dat dit voor altijd zo zou zijn.

Iedereen? Toch niet, hier en daar stonden individuen op die het anders deden. Die hun spullen en voertuigen wegdeden, die met elkaar gingen praten in plaats van met de schermen. Die kozen voor samenwerking in plaats van concurrentie. Het waren er steeds meer die kozen voor relaties in plaats van prestaties. Die bezig waren met kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ze starten met nieuwe initiatieven gericht op delen en zorgen. Ze leggen zich niet neer met de onrechtvaardige en vernietigende systemen waarin ze leven.

sterrenZe hebben namen als Bruno, Louis, Eva, Alexia, Sander, Jim, Lucie, Inge, Bart, Griet, Stefaan, Amor, Eva,  Joost, Evelien, Mieke, Hilde, Wim, Ilse, Liesbeth, Nicolas, Ellen, Bram, Stefan, Piet, Kristina, Dirk, Stijn,  Wouter, Debbie, Baharack, Evita, Sandra, John, Tine en nog vele vele andere die ik de voorbije tijd mocht leren kennen.

Als kwetsbare sterren in een donkere kerstnacht zijn ze tekenen van hoop.  En als het aantal sterren blijft toenemen zoals de laatste tijd dan komt het misschien nog goed met die planeet in dat verre universum.

Ik wens je een prettig kerstfeest en dat ook jouw ster steeds sterker mag stralen.

Steven

 

 

 

Advertenties

8 Reacties

  1. Wat een mooie kerstwens Steven. Ik probeer heel hard om zelf ook zo’n sterretje te zijn.

  2. Zeer mooi.

  3. Dankjewel, beste Steven, voor deze prachtige hartverwarmende kerstwensen!!!

  4. Proficiat Steven voor die mooie kerstwens.Dat geeft moed om het sterretje brandend te houden.

  5. Bedankt Steven om ook mij te vernoemen als hoopgevende ster. En door het licht van al die sterren hebben we straks geen licht opgewekt door steenkolen meer nodig!

  6. Dankjewel Steven, prettige Kerst en een Gigantische Impact gewenst voor volgend jaar!

  7. Hoe meer van deze kerst-sterren, hoe meer kans op een mooie, rechtvaardige planeet – en wie wil dat nou niet….Geertje, Culemborg

  8. Hoe meer van deze kerst-sterren, hoe meer kans op een mooie, rechtvaardige planeet – en wie wil dat nou niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: