de grond van de zaak


Iedereen weet dat we niet kunnen leven zonder zon, lucht en water, maar er is nog een factor die vaak vergeten wordt, de grond waarop we leven. Het is dankzij deze vruchtbare laag dat we kunnen genieten van voedsel, vezels, hout en brandstoffen. Maar de ‘moderne’ landbouwtechnieken brengen steeds meer schade toe aan de kwetsbare toplaag waardoor we steeds meer risico’s lopen met minder vruchtbare grond meer mensen te moeten voeden. Volgend filmpje maakt duidelijk hoe belangrijk grond is.

Naast de uitputting van de grond is er nog het probleem van de beschikbaarheid ervan. Zo zijn grote bedrijven (en landen) op grote schaal bezig land op te kopen, kwestie van hun activiteiten te kunnen verderzetten. Landgrabbing noemt dit.

Op lokaal vlak stelt het probleem zich evengoed. Voor jonge mensen die als biologische boer willen starten is het bijna ondoenbaar om een stukje grond te vinden. Niet alleen omwille van de toename van wegen en gebouwen, maar ook omdat er steeds meer mensen zijn die weides kopen of pachten om er enkele status-paarden op te kunnen zetten.

Gelukkig is er een initiatief in de maak om daar iets aan te doen: het Vlaamse biogrondfonds wil gronden aankopen en daarna verpachten aan biologische landbouwers. Je kan hier de stand van zaken lezen van het project.  Naast onze eigen bank, onze eigen energie-coöperatieve dus misschien binnenkort onze eigen grond. De toekomst ziet er niet per se zo slecht uit.

Advertenties

2 Reacties

  1. Als we alle mensen op deze wereld schouder aan schouder zouden zetten dan passen ze alle in de staat Texas.
    En toch is deze staat in landmassa dus niet enorm.
    Maar we gebruiken veel meer van deze aarde dan alleen die afmeting van grondoppervlakte.
    Onze impact is op zelfs korte tijd gewoon niet houdbaar.
    Men spreekt in het filmpje over 2000 jaar om een toplaag van 10 cm te creëren die toelaat dat deze vruchtbaar is voor het kweken van groente.
    Wel het neemt op natuurlijke wijze veel langer.
    En ook het miljard mensen dat hongerig gaat slapen is onderkend, men weet dat het er twee miljard zijn.
    Die zelfs niet echt over goed water voor consumptie beschikken.
    Landgrabbing is een bestaand feit, in Afrika verliezen boeren die daar hun kudde dieren liet grazen of de grond bewerkten zoals hun voorouders het reeds deden, hun land omdat het word opgekocht en zij lokaal mogen verhuizen zonder echte optie die men hen aanbied.
    En het gaat hier niet over en tuintje dat men hen afneemt.
    Maar gewoonlijk over een 2 miljoen m² en meer, opgekocht door naties met geld, die er dan gewassen laten planten die naar het land dat het zogezegde eigendomsrecht heeft gaat.
    Principieel gezien is het goedkoper voor die landen om via techniek van hydrocultuur.
    Op eigen bodem groenten te telen dan te opteren elders land voor grote sommen aan te schaffen en dan alles te versluizen naar hun land.
    Hydro neemt veel minder water is productiever, en heeft heel weinig bemesting nodig.
    De grondstoffen voor de basisproducten van hydrocultuur neemt heel weinig energie.
    Zouden die grote landen lokaal de mensen nog laten meedelen of het me vervatten in een wereldmarkt waar anderen dan ook kunnen mee in delen dan kan ik er nog ergens begrip voor opbrengen.
    Maar uit de vele reportages die ik zag stel ik me daar ernstig vraag bij en dat is de verklaring dus die ik wat verdek.
    Met de zoveelste mantel der liefde omwille van geld dus.
    Ook in Europa is inderdaad de grond mooi verdeeld onder vooral wetgeving.
    Één van de mooiste voorbeelden dat het anders kan en het is in volle opmars maar begint al evengoed op wetten die opduiken te stuiten waarin belangen van grote producenten voorop staan.
    Is in Amerika waar men steeds meer op lokale teelt over gaat.
    In de staat NewYork alleen al is er op de bestaande gebouwen genoeg plaats om miljoenen mensen jaarlijks van voedsel te voorzien.
    Op de daken die er nu zijn.
    Verdeeld in hydrocultuur en zelfs als de constructie het toelaat in grond die via nieuwe technieken bemest word die milieuvriendelijk zijn zoals aquaponics.
    In Nederland teelt men zelfs binnen in kantoorgebouwen.
    Wetende dat er in Belgie er dus duizenden leeg staan.
    De teelt binnen is wel onder kunstlicht, vraagt dus energie, wie zegt het is niet hetzelfde als onder de zon, ik teelde zelf ook al onder kunstlicht, diende zelfs geen pesticide de gewassen veel sterker en vrij van ziekte en de smaak beter dan in de warenhuisketens.
    Zulke teelt weet men, kan doormiddel van groene energie rendabel zijn.
    Inderdaad met de moderne techniek kan men heel makkelijk zelfs woestijnzand vruchtbaar maken, of eender welke bestaande grond.
    Maar de erosie is een feit, het prijskaartje hoog te noemen, de impact van wat men gebruikt om het resultaat te bereiken enorm op onze aarde.
    In Brazilië verdwijnt jaarlijks een bos zo groot als Frankrijk, erop komen dan boerderijen die palmen zetten of ceders die de grond verzuren van de eindproducten maakt men cosmetica artikels.
    Enorme hoeveelheden grond en oogst waaronder het kostbare graan, een voeding die de mens al duizenden jaren in stand hield word gebruikt voor veeteelt.
    En inderdaad een stuk grond kan niet eindeloos bewerkt worden of zelfs met moderne middelen bemest.
    Klimaatopwarming veroorzaakte er problemen bovennop.
    Ganse landgedeelten die nu compleet uitdroogden en het zand door de wind word meegevoerd naar betere oorden mogelijk.
    Of overstromingen die de grond en de toplaag wegspoelen of shiftzand onder de toplaag veroorzaken.
    En klimaatopwarming word een beetje mooi omkleed, men zegt het word warmer dan globaal.
    Principieel gezien en wetenschappelijk bekeken reeds, het kan in bepaalde periode veel kouder en natter dus.
    Dit jaar diende men in West Vlaanderen de eerste oogst uit de grond te halen terwijl de tweede al lang had moeten geoogst zijn.
    Maar globaal viel het mee voor dit jaar.
    Er gaat steeds eten zijn hoor mensen maak u niet ongerust maar het prijskaartje er aan verbonden moet u ook maar even dragen.
    Maar dat lossen we open, we scheppen gewoon een economie waarin iedereen steeds meer gaat verdienen, en dan blijft de waarde van geld gehandhaafd.
    Wel er zijn mensen in onze maatschappij en economie ook die in de avond reeds met honger gaan slapen, zelfs mensen met een gezin.
    Al zeg ik wel het is alles enorm ingewikkeld, en globaal gezien is er in België een nog steeds bestaande sociale slagkracht in die dingen.
    Globaal gezien zeg ik ook, alles wat we nu kennen komt vanuit een evolutiebeeld van een maatschappij.
    Houdbaar zoals het nu is gezien dan inderdaad land en groenten vermeen ik dat het niet haalbaar lijkt zo bezig te blijven.
    Ik ben voorstander van de Bioboer.
    Ook omdat het lokaal zou kunnen en zelfs indien goed opgevat productief kan zijn op een veel grotere markt.
    Het is principieel gezien ook goedkoper.
    Maar eender hoe zal men toch techniek dienen in te passen in de opvatting van de planning.
    Zoals mogelijk inderdaad telen op het dak van een gebouw.
    Want grond eender hoe is schaars en terug naar af kunnen we niet.
    Er zijn teveel factoren die ook in opmars zijn.
    Maar ik laat alles open.

  2. Dit is op Onnoitangats herblogden reageerde:
    De grond is zo belangrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s