activiteiten

Als Low Impact Man kan je bij mij terecht voor volgende activiteiten:

-lezingen en shows voor scholen, gemeentes, ondernemingen, bedrijven en verenigingen.  (zie ook ‘lezingen’)

-begeleiding van gemeentes, bedrijven en evenementen rond het verkleinen van de Ecologische Voetafdruk, deze activiteiten zijn vaak in samenwerking met Ecolife vzw. De voorbije jaren heb ik onder andere gewerkt voor UZ Gent, Daikin, stad Ieper, Dranouter festival, Jonge Sla, Alpro, Greentrack, Fonds voor Podiumkunsten, stad Anwerpen, Bond Moyson en anderen.

-de voorbije jaren heb ik een aantal Low-tech technieken laten maken (of aangekocht), deze zijn ook te huur voor evenementen.

1 energiefiets

Met deze fiets kan je zelf energie opwekken, je kan er toestellen op aansluiten tot ongeveer 100 watt (computer, enkele spaarlampen of een kleine geluidsinstallatie)

De fiets kan bij evenementen een manier zijn om het publiek zelf energie te laten opwekken en ondertussen informatie te geven over het energievraagstuk.

In volgend document is een beschrijving van beid de fiets te vinden. Wie interesse heeft kan me contacteren via steven@lowimpactman.be  LOW IMPACT MAN ENERGIEFIETS

 

 

—————————————————————————————————————————————————

Hieronder het allereerste berichtje van mijn blog, geschreven op 22 maart 2008, zonder te weten welk avontuur er hiermee zou beginnen…

De Low Impact familie, Adam, Steven en Marieke

Na een druk leven met veel werken en consumeren kies ik voor een nieuwe uitdaging. 6 maanden leven met een zo klein mogelijke impact op het milieu. Samen met mijn kinderen Adam en Marieke gaan we op zoek naar een leventstijl die goed is voor het milieu en waar we zelf ook vrolijk van worden. Start op 1 mei 2008.

Advertenties

145 Reacties

 1. Hallo, dag LIM en gezin !
  Het laatste jaar hebben ook wij onze hersenen doen kraken over hoe we onze voetafdruk kunnen verlagen. Ondertussen zijn wij – papa, mama en drie kleine kinderen – al aan 3.0 geraakt ! Ik ben er trots op maar het moet nog beter kunnen uiteraard. Als ik je een tip kan geven: Hoe minder drastisch de ingrepen, hoe groter de kans op blijvend effect. En niet te veel ineens veranderen maar stapje voor stapje te werk gaan. Succes !

  • Beste Mr Vromman
   Mijn excuses dat ik u op uw blog probeer te contacteren.
   Ik ben een jonge journalist voor het magazine Verrekijkers. Milieu is een van onze centrale thema’s en ons doelpubliek zijn studenten. Voor onze volgende editie zijn we op zoek naar Belgen die iets markant doen.
   Ik vroeg me dus af of we eens zouden kunnen afspreken voor een interview. Dit zou gaan over uw leven als milieuactivist maar ook over hoe u kijkt naar de huidige milieuproblematiek en de politieke beslissingen daaromtrent. Zou u dit zien zitten?
   Alvast bedankt voor uw aandacht.
   Met vriendelijke groeten
   Isaïa Jennart
   0472966925
   Isaïa.jennart@student.uantwerpen.be
   http://www.verrekijkers.org/

   • ik probeerde je te mailen, maar dat lukt niet goed.
    Beste Isaïa,

    Bedankt voor je berichtje, ik wil zeker meewerken aan een interview,
    Wil je dit via telefoon doen of spreken we eens af hiervoor,

    Hieronder alvast mijn mail steven@lowimpactman.be

    Vriendelijke groeten,

 2. Op de radio hoorde ik net over je grootse plannen. Ik ben op internet op zoek gegaan naar meer informatie en kwam al onmiddellijk op een site waar iemand je aanzag als parasiet, als iemand die vooral minder geld wilde uitgeven. Jammer dat die mensen het nut van je nieuwe manier van leven (nog?) niet inzien.
  Ik vind je initiatief in ieder geval fantastisch! Hopelijk krijgen veel mensen zin om eens naar hun ecologische voetafdruk te kijken en er een maatje minder van te maken.
  Veel succes in ieder geval!

 3. Jullie ondernemen iets geweldigs!!! het moet wel de moeite zijn om dit alles te organiseren, want er kruipt veel tijd en moeite in om het praktisch uit te voeren.
  Ook ondergetekende tracht haar steentje bij te dragen , al is de rest van het gezin, wederhelft en drie kids er iets moeilijker voor te vinden, je moet natuurlijk ook af en toe naar de eigen splinter durven kijken ipv naar de balk in iemand anders z’n oog.
  Ook op werk en school zou er zovéél kunnen verbeteren en zeer zeker met kleine, eenvoudige dingen, misschien dat dit nét iets vlotter verloopt nu jullie project de nodige media-aandacht krijgt.
  Ontzettend veel succes toegewenst en doorzettingsvermogen, ik zal zeer geregeld een kijkje nemen op deze blog,

  Groetjes, Heidi.

 4. Formidabel initiatief !!
  Ik hoop dat de beleidsmakers (politici) dit lezen : ZIJ beschikken over de beste sleutels om de ecologie te verbeteren (taksen, enz…). Inderdaad, het is toch enkel de portemonnee die het gros van de consumenten kan beïnvloeden !!

  PS : Wij balen van Swiffers, kerstkaarten met muziekjes en Kelloggs’ verpakkingen met ongevraagde plastieken rotzooi (speelgoed ?). Jij ook ?

 5. Beste Steven,

  Da’s alweer zeer lang – meer precies vanuit jouw én mijn Broederlijk Delen-periode – dat we nog contact hebben gehad. Via de media kun je de laatste dagen niet omheen jouw initiatief kijken (alhoewel over die media – zoals je zelf blogt – ’t een ’t ander te zeggen valt, de vraagstelling van Annemie Peeters bv. vond ik meermaals op het randje, om niet te zeggen erover), ik onthou toch vooral het positieve: veel aandacht voor een meer ecologische levenswijze. Ik wens je in ieder geval zeer veel creativiteit en voldoening met jouw traject! Belangrijk vind ik wel – zoals je zelf in jouw interviews benadrukte – dat het ‘plezant’ blijft en dat jouw levenskwaliteit er niet onder lijdt. Zelf probeer ik overigens ook al jaren mijn ecologische voetafdruk te reduceren, en dat lukt wel, zij het vaak met vallen en opstaan. Maar als we met zijn allen een eerlijke poging doen, ieder op zijn eigen (soms beperkte) manier, dan gaan we er op vooruit. Net op het moment dat we 40 jaar mei 68 herdenken, is het alvast niet verboden te dromen!
  Nogmaals veel doorzettingsvermogen én levensvreugde toegewenst, en hartelijke groeten.

  Luc

 6. Het is inspirerend om te zien dat toch heel wat mensen op zoek zijn naar een betere samenleving, gebaseerd op respect voor de natuur en de samenleving.

  Wijzelf zijn ook op energie aan het besparen waar het maar kan. Voor de geïnteresseerden. Op http://www.groenhuis.org hebben wij al onze inspanningen weten te verzamelen. We hebben ook meer dan 200 nuttige tips verzameld.

  Hopelijk kunnen ook wij mensen inspireren tot een andere attitude.

 7. Een lovenswaardig initiatief. Succes ermee!

 8. Beste,
  Ik volg je parcours met grote sympathie. Maar ik mankeer iets. Vele mensen, zoals u (en ikzelf) en Katie en Gerd en..en….zijn behoorlijk groen. En onvervreemd en onvervaard bezig in hun huishouden, hun gezin en/of hun werk. Zeker hier in dit stadsdeel (Sint-Amandsberg, Heirnis, Visserij) ligt vruchtbare grond voor een Low Impact Community. Ooit in die richting gedacht?
  Dat kan een pak kennis opleveren, maar ook warmte en eventueel concrete initiatieven.

 9. Dag Joris,

  Prachtig idee, en dit hoort zeker tot de mogelijkheden. Want Low Impact leven zal pas impact hebben als we met velen zijn. Op 27 mei doe ik een mini-actie rond buurtcomposteren, en wellicht zijn er nog veel meer mogelijkheden. Misschien is de eerste stap om een oproep te doen voor geïnteresseerden uit de buurt. Namen kan je alvast doormailen naar steven@lowimpactman.be

 10. Dag Steven,
  Ik bewonder je op alle vlakken,ik heb in de klas zelfs een spreekbeurt over jou gegeven en ik kreeg er 10/10 voor! Ik wil zelf samen met het gezin onze voetafdruk ook wat verkleinen.Spijtig genoeg zijn mijn huisgenoten er niet altijd even enthousiast over.Ik had al voorgesteld de televisie weg te doen,maar dat eindigde in een grote discussie.Ik probeer ook mijn klasgenoten te overtuigen om met de fiets of met de bus naar school te komen,Sommigen heb ik kunnen overtuigen ,maar helaas beseffen niet alle mensen dat de aarde om zeep wordt geholpen…
  Milena

 11. hey milena,
  ik ben er zeker van dat jij met jouw energie en enthousiasme mensen in beweging zet!!! Niet alle mensen, dat is een gegeven… maar soms zie je niets aan de buitenkant, maar gebeurt er wel iets aan de binnenkant.
  sandra

 12. Hey Steven,

  Ik lees je dagelijks. Goed bezig! Een voorbeeld voor velen (vooral mezelf).
  Mocht je op zoek zijn naar een spaarzaam lampje/spotje, surf dan eens naar http://www.olino.org. Het is een site die ik al enkele maanden volg. Ik heb al wel wat geëxperimenteerd met PowerLED-spots. Daarmee kan je je 20W halogeenspotje, minstens halveren in verbruik. Lange levensduur, weinig/geen schadelijke materialen en natuurlijk laag verbruik. Maar op de site vind je veel meer dan licht alleen.

  Ik hoop dat politiek België je ontdekt, van jou leert en je niet alleen maar gebruikt voor publiciteit.

  Intussen worden we geholpen door de steeds hogere energieprijzen. Ik ben hoopvol dat dat ervoor zal zorgen dat veel meer mensen milieubewuste keuzes zullen maken.

  Nog veel succes met je project.
  groene groetjes

 13. goed bezig lowimpactman
  zo goed, dat ik u om een gunstje zou willen vragen…
  gij hebt namelijk meer pr-verstand dan wij hier, gezien de lezersaantallen op uw blog
  als (ALS) ons initiatief u kan overtuigen (stopdewegwerpwaanzin,
  zie de blog), zoudt ge dan geen link willen plaatsen? alle beetjes helpen, zegt het spreekwoord…
  véél succes gewenst!

 14. fantastisch wat je doet! ik zal dit verspreiden onder vrienden/innen…
  succes nog!
  Wij doen zo goed als kan mee om onze voetdruk te verkleinen, maar gelukkig is die al niet zo groot!

 15. Beste Low Impact Man,

  Ik heb nog niet heel je blog gelezen, dus misschien herhaal ik hier wel zaken die al ergens besproken werden.

  Eerst een dilemma (ik las jouw lucifer-aansteker-dilemma): Je kent – vermoed ik toch – Indische wasnoten om je was te doen. Verkrijgbaar in de BioPlanet. Drie noten in een zakje tussen de was en je hele was weer schoon. Zorgt voor veel minder vervuiling van het water. Maar – keerzijde – ze komen wel uit India (per boot? per vliegtuig?). Wat heeft er dan minder impact: Ecover-wasproduct of Indische wasnoten?

  Vervolgens enkele ideetjes (misschien zijn ze al geopperd): vroeger bestonden er ABN-kernen ter bevordering van het Algemeen Beschaafd Nederlands. Zou het niet leuk zijn om met verschillende mensen LowImpact-groepen te vormen en zo Low Impact-idealen verder in praktijk te brengen?

  Idee n°2: Langs de autostrades staan massaal veel lichten. Nu schijnt het toch dat deze eigenlijk geen enkel positief effect hebben op de veiligheid. Het enige positieve effect is de verlichting van onze nachtelijke hemel, alom geroemd (of bespot?) in het buitenland. Zouden al deze verlichtingspalen niet vervangen kunnen worden door kleine windmolentjes, die niet alleen door de dagelijkse wind, maar ook door de voorbijrazende auto’s worden aangedreven?

  Idee n°3 is een eerder politiek idee: kan een veralgemeende snelheidsverlaging op de autostrades naar 100 km/uur voor auto’s en 80 km/uur voor vrachtwagens geen klein wonder bewerkstelligen op verschillende vlakken (verkeersveiligheid, fijn stof, CO2-uitstoot, lawaaihinder in dichtbevolkte gebieden, ….)?

  Verdere ideeën komen beslist wel bij het verder lezen van je blog.
  Heel veel succes en tot gauw

  Peter

 16. Dag Peter,

  Bedankt voor deze prachtige ideeën. Over wasmiddelen, wasnoten én magneten ga ik zeker nog een stukje schrijven, ik ben nu nog wat opzoekwerk aan het doen.

  Wat de LIM-kernen betreft, het toeval wil dat ik dit gisteren nog heb besproken met de ex-collega’s van Ecolife. Het zou inderdaad een goed idee kunnen zijn om het Ecoteam model nieuw leven in te blazen met ABN kernen. Dus daar gebeurt ook nog wat mee.

  Idee nr2 is schitterend, daarvoor zouden een paar partners moeten gevonden worden om eens een proefproject te doen.. wie neemt de handschoen op?

  Idee nr3 is al vele male geopperd door o.a. de BBL en andere organisaties. Hier zitten we met een politiek probleem. Als ze blijven weigeren om het probleem grondig aan te pakken staan vrachtwagens en auto’s binnenkort gewoon stil op de snelweg. Dan kunnen ze naar de nieuwe windmolentjes kijken 😉

  Steven

 17. Prachtig initiatief !

  Alleen bewustwording kan ons redden .

  Respect voor natuur is de basis voor een gezonde samenleving.

  Met de natuur als gids onmogelijk te verdwalen.

  Succes en doorzettingsvermogen om dit project te realiseren.

  Hugo

 18. Het is knap om te zien hoe door jouw initiatief toch een aantal mensen iets op gang proberen te trekken.
  Ik ben op mijn veertigste wel gestopt om mij mee verantwoordelijk te voelen voor de waanzin die ik om mij heen zie. Ik ben het beu om te moeten opboksen tegen vooroordelen waar jij blijkbaar ook tegen botst. Ik probeer samen met de Polle ons Marieke en jefke heel bewust en intensief te iets te doen aan onze manier van leven. Als ik zie wat voor kleine dingen er toe bijdragen om onze afdruk kleiner te maken, dan is jouw project voor ons een bevestiging dat we goed bezig zijn. We leren waar we nog kunnen bijsturen en zien waar we zeker moeten aan vast houden.
  Dank je wel voor je ondersteuning!

  groetjes, Jeanny

 19. Beste Steven,

  Sinds deze week staat er een artikeltje over je exploten op onze site : http://www.duurzame-info.be/durable.cgi?id_teksten=3758&taal=_nl&id_types=6&id_themas=&doelpubliek=publiek . Voor de Franstalige surfers een goede reden om naar je blog te klikken en om Nederlands te leren. Zelden zo’n boeiende blog gezien !

  Groetjes, Antoine

 20. Beste LIM & co,
  Proficiat: ik sta vol verwondering en respect voor je keuze en vooral in de manier waarop je de tongen aan het rollen krijgt..Van verschillende hoek hoor ik vertellen over LIM en dit betekent dat je mensen beroert en inspireert.
  Ik geef gewoon nog mee dat er een oproep is vanuit de KBS onder de noemer Buiten Categorie. ( http://www.kbs-frb.be/call.aspx?id=209654&LangType=2067 ) Jij moet daar perfect in passen en ik ben ervan overtuigd dat je de centjes nuttig besteedt. .

  groeten,Bart

 21. Beste LIM en LIC,

  Fantastisch initiatief!
  Ben zelf ook verwoede pogingen aan het doen om los te komen van het juk van het consumeren en moet daarbij niet alleen opboksen tegen mijn eigen gewoontes en aandrang, maar ook nog eens inpraten op 3 kinderen die constant omgeven zijn door verborgen en minder verborgen verleiders van de reclamewereld.
  En ook het feit om toe te geven dat het helemaal niet evident is en dat zondigen in deze des mensen is, stak me een geweldig hart onder de riem. Omdat ik leef in de wereld van vandaag en mijn kinderen daar een essentieel deel van zijn en ik het niet zie zitten om noch mezelf noch hen helemaal te laten vervreemden.
  Moedig van je om met zo’n initiatief publiek te gaan, nog vooraleer je weet of het al dan niet zal lukken.

  Nog heel veel succes!
  Luc

 22. Hallo Steven,
  Na de leuke sessie op het zomercongres van de JNM in Sint- Joris Weert zijn we met JNM aan een reeks van tips begonnen. De meesten haalden we uit jou sessie en heel wat ouders (vooral die van de allerkleinsten) zijn zeer enthousiast over die tips…
  Ik wil nog even kwijt dat het een fijne sessie was waar ik (en heel wat andere JNM’ers) heel wat bijleerden!
  Daarnet trouwens nog een stukje van het televisieoptreden gezien, fijn dat je ook voor het grote publiek kon komen!
  Groet
  Linde

 23. Goedemiddag,
  Zag tijd geleden in programma 1000 Zonnen hoe u tot groene ridder werd geslagen door Don Kyoto.
  En niet zonder reden. Geweldig om zo bewust te kunnen en willen leven en toch niet te vervreemden van de maatschappij. Ben er zelf te lui voor is me gebleken in de praktijk. Maar zoals het opwekken van energie voor het bedienen van de pc , hoe heeft u dat klaargespeeld? Heeft u daar gebruiksaanwijzingen voor? Dat zou ik (naast mijn regenton) wel willen proberen, goed voor energie, fysiek en wilskracht!

  M vr groet Elsbet
  Zoals m

 24. Hallo Steven
  Mooi die uitdaging die je aangaat. Je helpt ons allen wat bewuster te worden.
  Wat voor mij een uitdaging zou zijn, is een economisch gesprek. Ik weet dat we in de toekomst jouw richt zullen mee uitgaan, maar hoe zullen de economische parameters evolueren. Hoe zullen bedrijven er gaan uit zien als we minder consumeren, Hoe tewerkstelling, import, export. De financiële wereld die vandaag in zijn voegen kraakt? Een boeiende wereld waarvan we getuigen mogen zijn. Laat maar horen als je deskundigen samen brengt rond een nieuw maatschappelijk en economsich (of niet economisch) model.

  Monique

 25. Het economisch model zal ongetwijfeld nog lang blijven bestaan. Maar ik hoop dat het minder zijn stempel op de maatschappij zal drukken dan nu het geval is. Nu zijn de mensen de slaaf van de economie, we moeten werken en consumeren om de motor van de economie te laten draaien.

  Maar ook nu reeds draait een deel van de maatschapelijke dynamiek los van die economische mallemolen. Ik denk dan specifiek aan allerlei vormen van vrijwilligerswerk. Daar zetten mensen zich in voor iets wat hen aanspreekt. Het enige wat ze in ruil voor hun inzet krijgen is meestal voldoening, een goed gevoel, …..

  Ik zie een toekomstbeeld voor me waar die dynamiek in de samenleving opnieuw aan belang zal toenemen.
  Misschien ben ik gewoon een onverbeterlijke optimist?

  En daarnaast krijg je natuurlijk ook andere aspecten aan de economie. Nu zien we dat bepaalde milieuprocessen een geldelijk tegengewicht krijgen (denk maar aan groene stroom certificaten, ecotaksen, ….). Maar in de toekomst krijgen we misschien andere valuta die het economisch evenwicht zullen helpen bepalen (CO2 balans, energie, afvalbalans, …..).
  We zullen wel zien wat er uit de bus komt zeker?

 26. Beste Steven,

  Je Amerikaanse tegenhanger, de No Impact Man Colin Beavan, is op zoek naar mensen die samen met hem willen bloggen. Hij wil zijn blog uitbreiden, is dit misschien iets voor jou?
  Zijn oproep staat op de blog van 13 oktober.

 27. Bedankt voor de tip, ik heb hem een mailtje gestuurd, benieuwd naar zijn reactie,

  steven

 28. Ik ben benieuwd!
  Laat je even wat weten?

  Jenny

 29. Ik zou graag even contact hebben ivm de energie fiets. OP St. Maarten (Nederlandse Antillen) wordt zeer veel energie verspild en met de komende ECO EXPO voor 2009 willen we wat demonstraties hebben zoals een energie fiets. Gaarne contact

  Gr Paul Mooij

 30. Ik heb het artikel over je gelezen in de Standaard. Tip voor het koken van pasta: water koken, pasta erin, losroeren, deksel erop, 2 minuten koken, van het vuur afhalen en dan het aantal kook-minuten dat voorgeschreven staat op de verpakking laten rusten. Deksel er niet afhalen. Voor het afgieten nog een keer losroeren. Lukt altijd, en wat langer laten staan is geen probleem (geen uren natuurlijk). Ik doe het al jaren op deze manier. Veel succes !

 31. steven,
  mag ik uw e-mail adres want ik vind het hier nergens?

  toon

 32. Bekijk je wat wij als mens doen dan merk je dat wij alles opwarmen, produkten, voeding, verwarming, verlichting, enz enz… geen wonder dat we verspillen.
  We zijn al snel vergeten hoe we als mens in de natuur moeten leven. AL eens dieren iets warms zien eten?
  Eiglk zouden we met zijn allen rawfood moeten eten. Maar ja dat stoot tegen de borst. Te moeilijk maar eiglk is dat de enige correcte manier om verantwoord ecologisch te leven. Sterker nog we zijn er naar gevormd. Voorbeeldje die msschn belachlk klinkt? Waarom verbranden we onze tong als we iets te warm naar binnen werken? Omdat we daar niet op gebouwd zijn. Simpel toch. Al ooit iets heets aan een boom of struik zien hangen? Behalve dan een electr peer (grapje haha).
  We moeten gewoon opnieuw leren NAdenken.
  Je kan als rawfood ook best wel warm eten, alleen mag je niet boven 40° gaan. Geen probleem want als we iets warms voorgeschoteld krijgen dan blazen we tot het afgekoeld is. Wat zijn we toch onnozelaars he?

  BTW als je vegan tips wilt wat betreft eten gezondheid enzomeer mag je altijd mailen.
  Na een ernstige harddiskcrash heb ik gelukkig nog wel wat fotootjes van ons lekker vegan en rawfood eten.
  Succes!

 33. Sorry maar ik vergat nog iets…
  als je iets verwarmd boven de 40° maak je allerlei celwanden stuk, soms ok maar meestal NIET ok.
  Meestal maken we onze voeding onbewust kapot door oververhitting. Gewoon omdat we het zo hebben geleerd. We denken dat we gezond bezig zijn maar eiglk maken we meestal de nuttige stoffen op celniveau gewoon stuk. Alles wat verbrandt is schadelijk voor je lichaam en dat is heel wat meer dan we durven denken!
  Ik hoor al velen denken nu, die is goed gek! Doe maar!

 34. Ik kom hier zoveel wereldvreemde uitspraken tegen! Het volstaat nochtans gewoon onszelf te observeren.
  1. Een mens kan geen vlees verteren en geen groenten!
  2. Een mens is van oorsprong fruiteter en is dat nog steeds. Zo rap werkt de evolutie niet. Een soort zal eerder verdwijnen dan veranderen.
  3. Wij kunnen nu verteren wat we 100.000 jaar geleden konden verteren: alleen fruit, noten, bessen en eventueel zéér jonge bladgroenten of scheuten.
  4. Geen gras, geen hout, geen groenten, geen insecten en geen vlees. Na honderden eeuwen evolutie kan een beperkt deel van de mensheid koemelk verteren omdat dat al erg dicht bij mensenmelk staat en er inderdaad een genetische mutatie is opgetreden.
  5. Een mens kan overleven op alles wat een “expeditie Robinson” kan opeten in natuurlijke staat, dit wil zeggen zonder vuur, kookpotten en blenders.
  6. Al de rest is inderdaad cultuur (onze grote hersenen weet je wel). Wij hebben ons dieet uitgebreid dank zij allerlei technieken om de celwand te breken: koken vooral, maar ook fermenteren, kaken, blenden. Jawel, allemaal rottingsverschijnselen om de celinhoud vrij te maken. En dat dan bovendien in een sociologische organisatie waarbij voedsel niet gezocht maar gekweekt wordt.
  7. Groenten of vlees eten is niet natuurlijk, maar is het daarom verkeerd? Moeilijke vraag: de geschiedenis wijst uit dat net het uitbreiden van het dieet en het succesvol kweken ervan (en nog enkele andere “overwinningen op de natuur”) de mens tot succesvolste plaag heeft gemaakt.
  8. Het is dan maar wat je het meest laat doorwegen: het succes of de plaag. In alle geval stevenen wij nu regelrecht op onze uitroeiing af: na kaalvreting verplaatst een sprinkhanenplaag zich niet kalm en efficiënt naar een volgende plek. Een sprinkhanenwolk komt alleen maar in beweging als de ene helft op de vlucht slaat voor de andere helft die bij gebrek aan voedsel zijn collegas aanvalt.
  9. Niet de Bijbel, niet de Thora, niet de Koran is de motor van de geschiedenis, maar het kookboek van de boerinnekesbond.

 35. Steven,

  hierbij nog een interessante link tussen milieu en gezondheid. Is een zeer recente franse film die onder andere het pesticidengebruik en de gevolgen daarvan op onze gezondheid aankaart: http://www.nosenfantsnousaccuseront-lefilm.com/.
  Ik werd er alleszins heel stil van.
  Vicky

 36. Hoi LIm,

  Heb je al eens gedacht aan LETSen om je voetafdruk te verkleinen. Meer informatie vind je bv op de website van LETS Vlaanderen
  http://www.letsvlaanderen.be/
  groetjes
  Ria

 37. Dag Ria,

  Ja hoor, ik ben sinds de start van mijn project een overtuigd letser bij de groep van Gent. Je kan er op de blog hier en daar iets over lezen,

  groeten

 38. Beste Steven,

  Ik las in de e-zine van LETS Gent over uw boek en over uw project. We zijn zelf binnen onze kring ook veel bezig met consuminderen en hebben een project in voorbereiding. Hiervoor ben ik nog op zoek naar praktische informatie en eventueel een gastspreker. Ook vroeg ik me af of er een mogelijkheid bestaat om uw boek via onze kring te verspreiden.

  Zou u me even een mailtje kunnen sturen (info@letsgeel.org)?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groeten,

  Ness
  kernlid LETS Geel
  http://www.letsgeel.org

 39. Dag Steven,

  Qua duurzame ontwikkeling zitten we volgens mij perfect op dezelfde golflengte. Ik zag de eerste aflevering van je ‘project’ op canvas en zal de volgende zeker ook bekijken.
  Zelf probeer ik ook erg bewust te leven en op mijn blog schrijf ik soms over duurzame ontwikkeling. Ik denk er trouwens over om binnenkort zelf een raw food dieet te beginnen in een 30-daagse trial. Hoe ik me na die 30 dagen voel zal uitmaken of ik dan verder raw ga.

  Je bent waarschijnlijk al heel wat langer dan mezelf bezig in dit ‘vakgebied’, maar ik hoop toch dat je deze bronnen nog niet kent – al vrees ik ervoor.

  http://www.stevepavline.com is de blog van Steve Pavlina, zelf een raw-foodist. Op zijn blog vind je een dagboek over de periode waarin hij raw-foodist werd. Ook zijn andere topics zijn enorm boeiend.

  http://www.managementboek.nl/boek/9789001267094/basisboek_duurzame_ontwikkeling_niko_roorda
  Op deze link vind je een boek van Niko Roorde over duurzame ontwikkeling. Één van de beste die ik ooit al gelezen heb…

  Ik hoop dat je dit niet als spam aanziet, want dat is helemaal niet mijn bedoeling.

  Doe vooral zo verder!

 40. Sorry, moet natuurlijk steve pavlina zijn.

 41. Bij gebrek aan contactformulier of e-mailadres stel ik hier graag een vraag.
  Maanden geleden schreef ik dit artikel (http://dp-spot.blogspot.com/2008/06/bio-logisch.html). Uit een eenvoudige vergelijking bleek dat bio producten duurder zijn dan het ‘goedkope’ gamma in de supermarkten. Ik kan de reden daartoe wel vatten, maar wil effectief graag weten of bio ook haalbaar is voor mensen in de laagste inkomensklasse. Zónder dat ze zo ver gaan als u, want van totaal onbewust naar low impact in één sprong lukt vast niet bij iedereen.
  Kunt u zeggen waar bio producten te koop zijn tegen prijzen die zeer dicht bij dat goedkope gamma liggen?

 42. Hoi Steven,

  We hebben je uitzendingen op Canvas gevolgd en opgenomen. Erg leuk om te zien hoe je onderzoekt wat er mogelijk is en met een vleugje humor.

  Ik vind mooi om te zien hoe je je eigen pad loopt.

  Kun je misschien je e-mailadres naar ons sturen? Ik heb alleen die van Ecolife.

  Groetjes

  Theo Brouwer en natuurlijk ook van Esther, Luis en Carlos.

 43. dP, als je goedkoper bio wil kopen moet je vooral niet in supermarkten gaan zoeken, maar heb je tal van andere mogelijkheden:
  -biomarkt (vrijdagochtend op de groentenmakrt in gent)
  -een groentenpakket nemen
  -je aansluiten bij een voedselteam (voedselteams.be)
  Daarnaast merk ik op je lijst dat er maar enkele basisproducten bij zijn: melk, pasta, koffie, maar geen groenten enzo. Als je goedkoper bio wilt eten, zul je ook niet voor voorgemaakte lasagna moeten kiezen, maar deze beter zelf maken! Verwerkte producten kosten altijd al meer en aangezien daar bij bio een kleinere vraag naar is, kosten deze producten ook veel.

 44. Dag Steven,

  Heb gisteren toevallig naar je uitzending gekeken. Het deed me denken aan een aantal jaren terug. Toen was ook ik op het pad van het krentenieren. Ik weet niet of je dat kent. Momenteel leef ik echter als een modale Belg. Werken, werken, werken en dan zoveel mogelijk spenderen. Voel ik me daar gelukkig bij? Af en toe, Maar vaak heb ik er een ongemakkelijk gevoel bij..het lijkt alsof ik word geleefd ipv zelf de touwtjes in handen te hebben. Daarom was ik blij met de uitzending, het geeft mij weer een richting en het kan bepalend zijn voor mijn toekomst. Bedankt.

 45. Een vraagje, levert het verzetten van de klok 2 keer / jaar eigenlijk iets op aan voetafdrukvermindering. De nadelige gevolgen zijn zeer duidelijk, de ritmeverstoringen bij kinderen en natuur. Volwassenen die concentratiestoringen hebben, en t botten v d bomen en vallen van blad waar men over spreekt als moeilijkere momenten voor velen zouden heel waarschijnlijk ook veel minder erg zijn als men die klok eens gewoon liet staan.

  groeten en veel succes aan ieder

 46. Goede vraag… Het idee van de zomertijd (ingevoerd in 1973 met de oliecrisis) is inderdaad energie besparen omdat je dan meer van het daglicht profiteert. Maar nu blijkt dat nog nergens is aangetoond dat er echt energie wordt bespaard. De natuur heeft daar geen last van (die houdt geen rekening met de klok) maar mensen – en vooral kinderen – wel natuurlijk. gelukkig kunnen we zelf op veel manieren energie besparen, los van deze maatregel die misschien weinig zin heeft.

 47. Ik zou niet durven zeggen dat de natuur geen last heeft van dat verzetten van de klok, ieder wezen heeft zijn gewoonten en patronen en plots zijn de grote lawaaimakers(mens) van het circus een uur vroeger bezig. Misschien geen grootschalige gevolgen maar toch. En als reactie op t schrijfsel over de raw-food kwestie, ik twijfel niet aan de gezondheid van rauwe dingen, vooral enzymes en vitamines die sneuvelen, maar als koken zo mis was, waarom zijn zoveel dieren dan ook op resten van onze kost zo verlekkerd. We leven hier en dit is een plek waar we zonder vuur niet zo lang in goede gezondheid zouden zijn. Leven tussen kramp en schending zei een zekere Versteylen ooit. ik denk dat t hier ook van toepassing is.
  Mercy voor de reactie LIM

  Johan

 48. in antwoord op de vraag naar bio voor de kansarmen. Ik heb heel wat ervaring in het bio-consumeren toen ik nog van een uitkering leefde. Door deel te nemen aan voedselteams en voedselkollectief VOKO, maar ook en vooral door gewoontes te veranderen kon ik bio eten met een zelfde budget als voorheen, en dat was zeer beperkt. Een aantal vuistregels: schaf vlees zoveel mogelijk af, koop geen frisdranken, koop basisingrediënten die onbewerkt zijn, bak zelf brood, ga mee oogsten, haal op wat onverkoopbaar is,…
  Het tekort aan geld kan je compenseren met tijd en creativiteit. Nu ik werk, is tijd mijn duurste goed geworden en daar betaal ik een hoge prijs voor, ook qua voeding.
  Lucie

 49. Hey Low Impact Man,
  Allereerst wil ik je feliciteren met je idee en vooral met je doorzettingsvermogen om dat idee uit te werken …
  Regelmatig lees ik je blog, en de 3 uitzendingen op CANVAS heb ik ook bekeken … al was het soms misschien wat overdreven (mensen gaan aanspreken bij Mac Donalds had even goed gewelddadig kunnen aflopen als je het mij vraagt) maar dat is is nu eenmaal televisie, dat weet ik wel … voor de rest hier en daar wel een tip opgestoken!
  Zelf proberen wij ook ons steentje bij te dragen, al is dat natuurlijk niet altijd even evident …
  En net daarover heb ik een vraagje : kan ik dit via dit forum doen? waar lees ik dan een antwoord?
  Mijn vraag gaat over scheren : hoe ziet jouw scheerbeurt eruit met zo weinig mogelijk “impact”, en met toch nog een beetje comfort (geen pijn tot bloedens toe) en zonder dat je een baard krijgt?
  Alvast bedankt en nog succes …

 50. Dag Toon,

  Reacties en suggesties kan je steeds achterlaten als reactie op de blog. Een forum heb ik niet op deze site.
  Wat je ook kan doen is via trefwoorden (rechtsboven onder Adam en Marieke) op zoek gaan naar specifieke onderwerpen. Over scheren heb ik hier al iets geschreven:

  https://lowimpactman.wordpress.com/2008/07/29/het-scheerprobleem/

 51. Binnenkort is het weer Dikke-Truiendag (13 februari). Op het werk doen we al 2 jaar mee, maar ik kan de collega’s nauwelijks warm maken voor een actieve deelname. Er wordt vooral veel geklaagd door de enkele koukleumen.
  Heeft iemand ideeën voor laagdrempelige acties waarvoor ik de collega’s wel kan motiveren?

 52. @Griet: computerschermen uitschakelen wanneer er niet aan gewerkt wordt (dus ook ’s avonds de schermen uitschakelen zodat ze niet in standby blijven staan)

  en eventueel gewoon zelf af en toe de verwarming wat lager draaien, als je er niet in overdrijft, wordt dit misschien niet eens opgemerkt (zo staat hier thuis de ijking van de thermostaat op meer dan 1 graad hoger, zolang mijn huisgenoten dat niet weten vinden ze het niet écht te koud – toch grappig hoe het menselijk brein zo’n dingen beïnvloedt he-)

  en dan uiteraard nog de verschillende dingen die je in computerinstellingen kan aanpassen, zodanig dat de computer minder elektriciteit zou gaan verbruiken, vooral voor computers waarop men met Windows Vista werkt, kan op die manier redelijk ‘bespaard’ worden.

  Over dat laatste had ik al eens iets in de reacties op deze blog geschreven, maar ik denk dat Steven het toen niet helemaal gelezen heeft, bij deze een kopietje: “Wat computergebruik betreft zijn er meer manieren om te zorgen dat hij minder electriciteit verbruikt dan enkel de aanschaf van een laptop ipv desktop computer. Zo zijn er zeker voor Windows Vista gebruikers een aantal eenvoudige handelingen die veel verschil kunnen maken. Indien dit hier nog niet aan bod is gekomen (sorry, geen tijd om nu alles terug door te nemen), wil ik er gerust meer over laten weten en eventueel een soort van handleiding schrijven. U kan me contacteren via bijgevoegd e-mailadres.”

 53. Dag Steven,

  We hebben ontzettend genoten van LIM op canvas (jaja en ideetjes opgedaan) maar wij blijven met één brandende vraag zitten: waar is die winkel waar gij dat tsoepeken hebt gekocht voor je bad?

  groetjes
  Hilde

 54. Aha, daarvoor moet je in de Sint-Amandsbazar zijn, in Sint-Amandsberg natuurlijk op de AntwerpseSteenweg. Zie ook
  https://lowimpactman.wordpress.com/2008/06/16/tijd-voor-reclame/

  Steven

 55. Dankuwel Steven,

  Misschien komen wij je daar nog eens tegen (of op de trein natuurlijk). En nu ga ik nog wat spaarlampkes indraaien zie.

 56. Dag Steven,

  Zoals je misschien al gezien hebt aan mijn uitbundige reactie op je blogpost is er een plaatsje voor mij gereserveerd tijdens de première van “Meat the Truth”. Aangezien ik hier nergens een e-mailadres kon vinden waarmee ik je kan bereiken plaats ik mijn vraagjes maar hier.

  Wat wordt bedoelt met feestelijke kledij? Mag casual ook? Ik heb wel een kostuum liggen, indien dat verplicht zou zijn, maar ik prefereer toch ‘gewone’ kleren. 🙂

  Hoe raak jij aan de zaal da Roma in Antwerpen? Ik veronderstel niet dat je met de auto gaat…? 🙂 Indien mogelijk en als jij daar zin in hebt – je mag dus weigeren -, zou je er iets in zien om ergens in een station af te spreken waar onze wegen kruisen? Ik kom van Leuven, jij van Gent waarschijnlijk. Om dan zo naar de première te gaan, zodat ik iemand heb om me een beetje te begeleiden, want ik weet van toeten nog blazen hoe de avond in zijn gang zou gaan.

  Groeten, Tom

 57. @Tom,

  er gaat daar niemand de deur gewezen worden, wat hij/zij ook draagt. Maar het is wel de bedoeling dat het wat een ‘feestelijke bedoening’ wordt en hopelijk laten mensen hun versleten jeansbroek en sportschoenen dan ook thuis. Een kostuum is dus niet nodig en je zal er niet de enige zijn die niet in kostuum zal zijn.

 58. Hey, Mr. Vromann!

  You’ll be showing up on Basque TV today. At 2 p.m. and 3 p.m. This link should allow you to, at least, listen to it.:

  http://www.tvgratis.tv/tv-gratis-online-windows-media-player/etb-sat-euskadi-spain.html

  Thanks for your patience.

  X.

 59. Beste,

  Wij zijn studenten van de KHLeuven waar u op woe 11-2 een lezing heeft gegeven. U was enthousiast over ons project: Stand-By Me. Bij deze laten we weten dat we hiervoor een groep op facebook hebben opgericht. Deze kan gevonden worden onder de naam Stand-By Me.

  Vriendelijke groeten

 60. Hallo Steven,

  Ik vroeg me af of je LIM-canvasuitzendingen op video of DVD te verkrijgen zijn? Ik zou ze graag gebruiken in de klas.
  Sympathiserende groetjes,
  Guido

 61. Steven,

  Interessante discussie over recycleren in The Guardian van vandaag: http://www.guardian.co.uk/environment/2009/feb/26/recycling-waste-environment

  Jan V.

 62. Steven,

  zonet zag ik een (her)uitzending op Canvas+ van je prestatie. Het is werkelijk ongelooflijk wat je hebt bereikt. Die 0.07 die je miste is meer dan volledig af te schrijven op je huisvesting. En daar had je helaas weinig impact op.
  Moest je in een eigen huis hebben gewoond, was je vermoedelijk nog een pak *onder* die 1.6 uitgekomen. Ik ga er van uit dat je nog marge zou over gehad hebben.
  Ik zie het mezelf nog niet doen.
  En wie grote kritiek heeft moet maar eens proberen om enkel jouw ‘tekort’ (0.07) te bereiken…

  Toch heb ik nog een vraagje voor je.
  Onlangs las ik een artikel in DeMorgen over spaarlampen en dat was absoluut niet uitsluitend positief. Qua verbruik weet iedereen dat ze veel beter scoren, maar het is blijkbaar geen oplossing die enkel een verbetering betekend …
  Blijkbaar werpt de impact van de productie van spaarlampen en de afvalverwerking (als die er al is) een grote schaduw over het positieve milieu-effect van de spaarlamp.
  En bij een glasbreuk loopt onze eigen gezondheid rechtstreeks gevaar door het aanwezige kwik.
  Dat zijn zaken waar ik tot nu toe nog niets had over gehoord. En dat wil de grote lobby van lampproducten waarschijnlijk wel zo houden.

  Mijn vraag is hoe jij tegenover de spaarlamp’problematiek’ staat.

  Als ‘ervaringsdeskundige’ heb je zeker alle facetten bestudeerd en denk ik dat je een van de weinige objectieve mensen met kennis van zaken bent om hier iets op te antwoorden.

  Verder hoop ik dat je veel toehoorders mag hebben op je lezingen en dat er hier en daar iets wordt bijgestuurd door de mensen die je bereikt.

  Vriendelijke eco-groeten.
  D.V.d.Branden

  _________________________________

 63. Steven,

  Heb je de documentaire over landbouw zonder olie van Rebecca Hoskins op de BBC gezien? (http://www.dailymail.co.uk/news/article-1145431/Now-farm-help-teach-world-live-oil-says-woman-banished-plastic-bags-town.html).

  Jan V.

 64. Beste Low Impact Man,

  Bedankt. Heel erg bedankt!! (Meer uitleg kan ik nu niet geven, maar u maakt me zo blij dat ik u toch alvast wilde bedanken!)

  Liefs,
  Tine

 65. Steven,

  Als je ooit eens van plan bent een kleine windmolen aan te schaffen kan ik alleen maar zeggen dat het reinste verspilling is. In volgende link staan een reeks metingen die gedaan zijn http://www.lowtechmagazine.be/2009/05/testresultaten-kleine-windturbines.html .

  Zo wil ik ook anderen aanzetten om te investeren in zonne-energie en niet in kleine windmolens (grote zijn de oplossing!)

  Het boek heb ik enkele maanden geleden eens ontleend, maar je blog had me reeds alles geleerd. Nog veel succes.

  thetree

 66. Hey Steven,

  Vandaag zag ik op één de uitzending van de LIM. Zou het kunnen dat ik jou heb leren kennen op natuurvakantie in Chassepierre en in Doornik? Ik vroeg het me maar af…

  Groetjes,
  Liesbeth

 67. Hello
  We are planning to publish a paper, as you’ve met our journalist Nicolas Delessale, about your experience, and are wishing to make a picture with you, by sending you a photograph. Could you please tell me if you’re agree.
  We could organize it for the end of the week.
  Looking forward to get an answer from you
  siancerely
  Solange Pierson
  Télérama
  00 33 1 55 30 56 05

 68. @thetree
  Investeren in zonne-energie is goed voor de portemonee, niet zozeer voor het milieu.
  Op basis van de cijfers van het Vlaams Energieagentschap heb ik volgende opbrengsten gevonden
  540,98kWh/kWp als gemiddelde in België, dat is maar 60 % van de opbrengst van 850kWh/kWp die de producenten beloven.
  Je moet al een perfecte ligging hebben zonder beschaduwing wil je de volledeige opbrengst halen.
  Het vlaams instituur voor technologie heeft volgende insitu metingen gedaan.
  http://www.vito.be/VITO/OpenWoDocument.aspx?wovitoguid=FF3536CC-7BBF-4F42-B421-...
  Een zééér pover resultaat!!!
  De CO2paybacktime van pv panelen ligt nu, idealiter, op 6 jaar. Tel daar maar een aantal jaar bij als je geen perfecte ligging hebt ( gemiddeld voor België moet je daar dus ongeveer 2.5 jaar bijdoen, aangezien onze gemiddelde opbrengst zo laag ligt)
  En dan moet men nu overal gaan graven om de netwerken aan te passen…extra transport, extra machines etccc…dus extra CO2 uitstoot.
  Beste manier om het milieu te sparen?
  Het met minder doen, en dan misschien een zééer goed geplaatst pv systeem.
  Maar pv alleen op zich zal ons niet redden hoor!
  MVG
  Toon, een bekeerde zonne-energie aanhanger

  • @Toon:
   De panelen hebben een garantie van 25 jaar of meer, flink boven de 6 jaar van CO2 paybacktime, zelfs er flink boven als je er de 2,5 jaar bij telt.
   Elektriciteit wordt nu opgewekt centraal in megacentrales, en over het net vervoert naar de gebruiker die kilometers van de centrale verwijdert is. Dit gebeurt niet straffeloos, er gaat daarbij heel wat verloren. Dit is een pijnlijke vergissing van de vorige generaties, en het net moet zowieso aangeapst worden om verstandiger en minder verspillend met energie om te gaan. Dus die argumenten gaan voor mij niet op.
   Maar eerst besparen en dan PV is idd de correcte volgorde. Al kan het perfect om PV te plaatsen voor bv 50-70% van je verbruik en dan verder te besparen. Niks op tegen toch?
   Men zou meer lifetime cost moeten berekenen, dan merkt men vanzelf dat passief bouwen goedkoper is en dat PV panelen daar een belangrijke bijdrage toe leveren.
   Vergeet ook niet dat we grondstof nodig hebben voor energieopwekking, en dat PV panelen ons op langere termijn onafhankelijker kunnen maken van deze grondstofleveranciers.

 69. you are like SPIDERMAN ….. please Translate something in german or English
  wir wollen mehr wissen

  b e d a n k t

 70. Steven,

  Interessant artikel in The Guardian over de vraag waarom mensen gewoon doorgaan met hun oude gewoonten, ook al zijn ze zich bewust van de problemen in verband met klimaatwijziging: http://www.guardian.co.uk/environment/2009/jul/13/manchester-report-carbon-conversations. De psychologische achtergrond kun je nalezen in: http://www.cambridgecarbonfootprint.org/docs/new_climate_psychotherapy.pdf

  Jan V.

 71. Hey Steven,

  Binnen onze milieu werkgroep zijn we absoluut fan geworden van de afleveringen waartin je probeert jouw voetafdruk op het milieu te verminderen. Binnen ons bedrijf proberen we dit ook. Nu leek het ons een leuk idee om dit aan de hand van het ganzenbord te doen die jij gebruikte tijdens de aflevringen. Is deze op softcopy verkrijgbaar?

  Grtjs,
  Wilfried

 72. Hallo LIM

  Ik ben een grote fan van je inzet, je inspiratie heeft me ook extra aangezet om met minder beter te leven 😉
  Toch moet ik vaak vaststellen dat als ik om me heen kijk er zo weinig gebeurt en dat als je mensen er over aanspreekt je vaak op een muur van onbegrip botst. dat vind ik zo erg
  Ik ben bezig met transitie van high naar low impact dit om latere generaties in de ogen te kunnen zien en niet van dat zij ons zeggen; “zeg jullie wisten het maar deden gewoon voort”. ik wil graag dat mijn kinderen opgroeien in een wereld waar de natuur er nog is en dat wij als diersoort niet domineren maar leven in harmonie.
  Als ik dan om me heen kijk dan denk ik oei er is toch nog veel werk aan de winkel en de weg is nog heel lang – zwerfvuil blikjes plastic rommel zakjes … als ze dat al zo wegsmijten wat moet de rest dan niet zijn … dat maakt me droevig …
  is er nog hoop? soms denk ik zwart en is er volgens mij geen hoop meer tot het echt te laat is en dat de feiten opduiken en niet meer omkeerbaar zijn..

  ik ben blij dat er zulke mensen zoals jij die opstaan en de aandacht krijgen!
  een medestander!
  Chris

 73. Beste Lim,

  Ik kreeg uw boek te leen van mijn zus. Het leest vlotjes en verwoordt eenvoudig wat ik soms niet goed uitgelegd of gesnapt krijg, bedankt daarvoor.
  Ik vind alleen een erg spijtige hiaat als het over babies of seks gaat, meer bepaald over kinderwens en contraceptie. Allervriendelijkst voor onszelf en het milieu is de symptothermale methode van natuurlijke geboorteregeling, met een betrouwbaarheidscijfer dat ligt tussen pil en spiraal en waarvoor je hoogstens een thermometer en enkele blaadjes papier nodig hebt. Als u de kans ziet om deze (eco)logische keuze onder de aandacht te brengen, lijkt me dat heel waardevol, u bereikt veel mensen !
  Groeten en bedankt !!!
  meer info op http://www.nfp.be

 74. Steven,

  Misschien kan je iets schrijven over de petitie van de coöperatieve beweging voor een “Fair, Ambitious and Binding Agreement to be signed at the Copenhagen Climate Conference, and urge all political leaders of all nations, to co-operate in this purpose.”
  De petitie staat op deze pagina: http://actonclimate.coop/petition.aspx

  Jan V.

 75. Steven,

  Even snel een interessant initiatief signaleren. Misschien ken je het al.

  http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF12112009_019
  *****************************
  Lopers moeten CO2-toeslag betalen
  donderdag 12 november 2009Bron: belga Auteur: vdm Hardlopers die zondag met de auto naar de Zevenheuvelenloop in Nijmegen/Groesbeek begeven, moeten 5 euro toeslag betalen voor hun milieuonvriendelijke manier van reizen. De organisatie van het evenement geeft die toeslag aan Meewind, een energiefonds dat een windmolenpark bouwt voor de kust van Zeeuws-Vlaanderen. De Zevenheuvelenloop is daarmee volgens Meewind het eerste grote evenement dat zijn eigen CO2-uitstoot compenseert.
  Aan de Zevenheuvelenloop en de bijbehorende wedstrijd voor vrouwen, de Marikenloop, doen ongeveer 40.000 hardlopers mee. Ruim de helft van de deelnemers maakt gebruik van een voordelig treinkaartje. Wie toch met de auto komt, moet een toeslag betalen. Meewind heeft op die manier in de afgelopen twee jaar al 50.000 euro gekregen.

  Meewind is in 2007 opgericht. Het fonds beoogt particulieren zelf te laten participeren in het opwekken van duurzame energie. Volgens de directie is een participatie van 1000 euro voldoende voor het opwekken van duurzame energie voor een huishouden. Meewind bouwt op dit moment met vijf partners aan een windmolenpark op zee, dat goed is voor 165 megawatt aan stroom.

 76. Ah Steven !
  Tu en as fait du chemin depuis qu’on ne s’est plus vu ! Moi aussi puisque je vis en France. Ma grosse cuisinière au bois “Godin” chauffe agréablement notre maison, Les bûches sont livrées par un jeune bucheron de la localité…

  En fait c’est par une revue de presse “énergie-déchets” que j’ai vu annoncer ton expérience pour le 24 novembre sur la RTBF. Puis j’ai cherché un peu (Livios, etc.).

  Un peu en avance, je te publie un premier message francophone ici (semble-t-il). Je te félicite ! Dans l’action pour le changement, il faut “prêcher par l’exemple” dit-on.

  Bonne continuation
  Gilles

 77. Dag LIM, ik ben verdwaald op deze site en hopeloos op zoek naar de ontwerper van de energiefiets die ik tegen gekomen ben op deze site. Ik hoop dat ik jou via deze weg kan berijken. Ik heb namelijk een aantal technische vragen bij de fiets. Ik sta voor de uitdaging om met een aantal leerlingen uit het 3de jaar secundair onderwijs een project op te starten rond elektriciteit opwekken met een fiets. We zijn op zoek naar zo’n fiets of we willen er mss eentje maken maar weten nog niet zeker hoe. Hopend dat jij LIM ons uit de nood kan helpen…
  Groetjes Maarten

 78. Weet er eigenlijk iemand of de Low Impact Man huisdieren had? Want die schijnen toch ook een zware ecologische voetafdruk te hebben. Hoe heeft hij dat dan beperkt?

 79. Hallo,

  Graag kregen we info over uw lezingen: met de GROS (= gemeentelijke raad ontwikkelingssamenwerking), wereldwinkel, milieuraad…..van Laarne_Kalken zouden we graag een lezing organiseren over (het verminderen van) de ecologische voetafdruk. Mijn zus hoorde je onlangs in Sijsele; en gaf me de tip. Kan je de voorwaarden, en alle concrete zaken, en termijn waarin dit voor u mogelijk is (we hadden graag het voorjaar……….. als de bloemetjes uitkomen…) hierrond doorgeven?
  Met dank en vriendelijke groeten,

  Leen

 80. Beste,
  Als huurder beschik ik niet over een douche maar een ligbad. Een bad is minder ecologisch maar door het water niet te laten wegvloeien en te gebruiken als spoelwater voor het toilet (dat er juist naast staat) heb ik zo mijn waterverbruik van 23m* naar 14m* gebracht.
  Dat is 9000 liter drinkbaar water gespaard!
  Dit doe ik handmatig met een emmer. Naar het schijnt bestaan er bij onze oosterburen systemen die het grijs water stockeren om als spoelwater voor het toilet te dienen.
  Heeft iemand zo’n installatie in huis? Waar is dit in de handel te vinden?
  Groeten,
  Koen

 81. Leuke site, erg interessante informatie. Ik ben pas een site begonnen over duurzaam wonen, over de mogelijkheden die zelf thuis kunt doen. Misschien leuk om een keer te kijken: http://www.duurzaamthuis.nl/

  Succes groetjes Dirk

 82. Heei Steven, heb je dit filmpje al gezien?
  http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=6228923n&tag=api
  Mijn ventje stuurde het me door en het is een stevig staaltje “out of the box” denken rond energieproductie.
  Groetjes!
  Tiny

 83. een inschattingsfout…
  beste
  ik vind het zeer jammer dat je je medewerking verleent aan de bijlage media planet van de standaard onder de titel ‘green lifestyle’ mediaplanet is een puur commerciële papieren bijlage, is meestal compleet onzinnig en doet de weg te gooien papierberg flink aanzwellen ! ik lees veel liever iets over je uitstekend initiatief in de krant zelf dan in een bijlage die puur door de marketeers is bedacht
  vriendelijke groeten
  Johan E

  • Dag Johan,

   Ik de bijlage niet gezien, maar ik heb inderdaad iemand van Mediaplanet op bezoek heb gehad voor een gesprek. Ik heb het artikel ook mogen nalezen voor de publicatie. Ik ga ervan uit dat alle kanalen geschikt zijn om duidelijk te maken dat het mogelijk is goed te leven met minder impact. Maar ik begrijp zeker ook je standpunt.

   vriendelijke groeten

   Steven

 84. Beste Steven
  aangezien we nergens een e-mailadres van je kunnen terugvinden, proberen we het op deze manier. Wij zijn tweedejaarsstudenten journalistiek en doen voor ons eindwerk iets over het milieu. Wij zouden bijzonder graag een interview met jou afleggen. Wij maken de verplaatsing uiteraard! Het zou ons enorm vooruit helpen. Wij hopen op reactie.

  De groenste groeten!
  Martha

 85. Hallo,

  Waar of niet waar, ik weet het niet, een groene zoekmachine, voer voor een nieuwe bericht ?

  http://ecosia.org/index.php

  Groeten,

  John

 86. wat is u echte naam??

  ps (het is vo een taak voor t school)
  groetjes
  marieke :p

 87. Steven,

  http://www.treehugger.com/files/2010/05/start-personally-engaging-people-on-climate-change-deepa-gupta.php?

  Dit is een artikel over de vraag hoe je mensen kunt betrekken bij klimaatverandering.

  Jan V.

 88. Steven,

  Interessant artikel over “deniers” in New Scientist: http://www.newscientist.com/article/mg20627606.100-living-in-denial-why-sensible-people-reject-the-truth.html
  Als ik het goed begrijp moeten we meer emotie en anecdotes in onze argumentatie brengen, feiten en cijfers alleen overtuigen niet iedereen.

  Jan V.

 89. Beste, De Morgen Magazine brengt eveneens een verslag over Stockholm, green city. Ik zou graag met jou in contact komen, om je enkele concrete vragen te stellen over je programma. Kan je me mailen? Mijn e-mailadres is veerle.helsen@persgroep.be. Thx Veerle

 90. danken doet deugd.
  Het klinkt misschien wel raar. Maar ik wilde al zeer lang al iets aan t milieu doen en sinds ik bekend ben geraakt met jouw site heb ik presies weer een doel voor ogen. Ik ben zels blij als het regent,want dan heb ik regenwater!! Is het doordat ik ouder ben geworden ?,ben deels “genezen” van prestatiedrang en er zijn banden versterkt doordat wij beide graag in de moestuin werken.

 91. Goeie zaak, schoon campagne voeren!

  Politiekers hoeven bij mij niet meer aan te komen met hun zgn. zorg voor ons milieu , duurzaamheid, volksgezondheid enz.
  Kijk naar de prullaria , (flyers, ballonnen, sjaaltjes, pennen, petjes en andere rommel) die men kwistig in het rond strooit om de kiezer te verleiden…
  Dan: Herrie en luidsprekergeweld zijn schadelijk voor ons milieu en ons geestelijk-en lichamelijk welbevinden. Politici schromen niet deze rustverstoorders en stilteverdrijvers in te zetten om ons te overtuigen van hun gelijk…
  Schaamteloos.

  stopdemuziekte.nu

 92. SUPERTOF Lim!!!

  Leef al jaren zo,
  Marie-Bernadette

 93. Dag Steven,
  We hebben mekaar ontmoet bij Maja Wolny, en gepraat over de steinerscholen. Graag wou ik je aandacht vragen voor het volgende bericht, en het eventueel verder verspreiden:

  BSO Duurzaam Wonen

  In 2007 hebben we met de steinerscholen een aanvraag ingediend voor een nieuwe richting in de tweede graad BSO: Duurzaam Wonen. In 2008 werd die richting aanvaard. Twee scholen uit het gemeenschapsonderwijs: het Koninklijk Technisch Atheneum van Mol en de Martinusschool in Bilzen en de Middelbare Steinerschool vestiging Lier zijn in 2008 met de tweede graad gestart. Vandaag kregen we het bericht dat we op 1 september 2010 met de derde graad Duurzaam Wonen kunnen starten in Lier.

  Onze richting Duurzaam Wonen in de Middelbare Steinerschool Lier wil jongeren opleiden tot “uitvoerders bio-ecologische technieken”. Er is al heel wat onderzoek op dit gebied en architecten, bouwfirma’s, universitaire onderzoekscentra en technici ontdekken dag na dag nieuwe oplossingen. Maar je hebt ook overtuigde en vaardige uitvoerders nodig. Daarom willen we jongeren die zich hiervoor willen engageren uitnodigen om zich in onze school aan te melden. In Lier is er ook een mogelijkheid om in een internaat opgenomen te worden. Voor vragen om info: bso@steinerscholen.be

  Met dank,
  Kamiel

 94. Dear Mr Vromman

  Your action is very interesting and creative!

  Would you be interested to participate to our event in November: “Positive Visions for Biodiversity”?

  It is a European event with a participative process to discuss what could be the future relationships between humans and Nature.

  Please do not hesitate to contact me if you are interested to join us.
  Best wishes
  Estelle

  PS: I am French and my NL is really not so good but if you wish to have more information in NL I can ask a colleague from the Belgian Bidiversity Platform to call you back 🙂

 95. Hey Steven,

  Wat vind jij van het bericht over “Rijke landen hebben migranten hard nodig”, dat te vinden is op een site http://www.duurzaamnieuws.nl

  Hier wordt geclaimd dat de bevolkingsaantallen moeten groeien om duurzaam te kunnen (blijven) leven.

  Klinkklare nonsens, als je ’t mij vraagt. Ik heb het dus niet kunnen nalaten om te reageren.

  Je vindt het via :
  http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=58273

  Nog veel succes,
  gr,
  Ivan.

 96. Steven,

  Dit is een interessante grafiek:http://www.treehugger.com/cost-effectiveness-pyramid.jpg
  Misschien kan je een Nederlandstalige versie maken voor deze blog?

 97. Ik vind het fantastisch dat er nog mensen begaan zijn met onze planeet.Ik koop tegenwoordig tweedehands kleding.Ik heb geen auto,ik doe alles met het openbaar vervoer.groetjes vanuit Antwerpen.

 98. Steven

  Proficiat met je nieuwe boek.
  Zelf proberen we al jaren een project op te starten rond Low Impact Kids-kampen op een oude watermolen. We willen kinderen terug kennis laten maken met de natuur en de impact van de mens hierop.
  Alle info en hulp welkom, de banken geloven niet in dit soort projecten (hoewel we keiharde cijfers hebben).

  Groetjes

  Peter

 99. Ecuador, 24 september

  Steven,

  Het is inderdaad niet gemakkelijk om low impact te gaan leven als je familie ervan overtuigd is dat de enige echte ware paradijselijke manier van leven de westerse/ europese consumptie samenleving is. Maar we werken eraan.

  Ook in het veld, in Bosque de Paz passen we het Ecologisch Herstel toe en planten eigen fruit, suikerriet, reuzenbamboe, enz..
  Zie onze website: http://www.bospas.org

  Groeten uit het Zuiden,

  Piet Sabbe

 100. Allemaal oh zo consequent behalve als het niet uitkomt. Jill Peeters ‘krijgt het ervan’ als mensen hun auto laten draaien aan de spooroverweg maar neemt niet de trein naar Kopenhagen ‘want het past niet in mijn agenda’. Nic Balthazar neemt voor alles de fiets en veroordeelt de auto maar neemt wel lekker het vliegtuig naar Canada om een beeldje op te halen, gewonnen met z’n film. Vera Dua vliegt naar Zuid-Amerika om er voor Raoni frietjes te bakken en Mieke Vogels maakt reclame voor zware Volvo wagens. Onze ‘lowimpactman’ eet geen chocolade want die komt van zo ver mét een (dieselvretend)vrachtschip maar gaat wel lekker op vakantie met hetzelfde schip (dat dan nog auto’s verscheept . Waarom Oxfam wereldwijn drinken uit Chili ? Drink Moezelwijn, die heeft veel minder ‘vervoerskilometers’ op z’n conto. Fairtrade fruitsap van exotische vruchten ? Drinkt verdorie appelsap van onze eigen Vlaamse appelen. En van papier te gebruiken verdwijnen echt geen oerwouden, die houtvezels zijn niet geschikt voor papierproductie maar wel voor jullie houten plafonds, vloeren en tuinsets. Finland produceert al honderden jaren papier en bestaat toch uit 85% bosgebied. Papier kan worden gerecycleerd en herplant. Hoe je ‘gebruikte diesel en benzine’ terug onder de grond krijgt is me een raadsel…

 101. om het nog erger te maken: ik eet regelmatig een stukje chocolade (meestal van de wereldwinkel)
  steven

 102. Beste LIM,

  Het laatste weekend van oktober (29-31/10)organiseert de Vlaamse Jeugdraad samen met Globelink en VODO een weekend over duurzame consumptie.
  Info vind je via http://www.vlaamsejeugdraad.be/nieuws/gezocht-deelnemers-traject-duurzame-consumptie/

  Er is nog plaats voor een aantal geïnteresseerde jongeren!
  Heb jij zelf geen zin/tijd om vrijdag- of zaterdagavond langs te komen?
  Of heb je een boodschap voor de jongeren die deelnemen aan het traject?

  Jeugdige groeten,

  Elien

 103. ik begrijp al die drukdoenerij niet?
  ik leef sowieso bewust (en steeds bewuster) met een zeer kleine voetafdruk en vind dit normaal… dus niets om zo’n drukte rond te maken of “fier” op te zijn:
  het ruikt mij eerder naar een nieuwe “hype” ;
  terwijl leven naar ‘de wetten van het universum’ gewoon een evidentie is
  het duidt ook op arrogantie te moeten laten zien dat je “goed bezig bent”
  bovendien gaat het er niet alleen om wat je allemaal ‘moet ontberen’, maar vooral met welke instelling je dat doet; de alertheid, het doorleven en de ware diepgang waarmee we in dit leven staan te kunnen ervaren;
  al de rest is… nieuwsgierigheid, aandachtzoekerij, en ego-strelend
  sorry, ook door in dit stukje te ventileren geef ik toe aan ego-aandacht, ik glimlach,
  het ego is verdomd krachtig
  soshu rei
  i

  • Dag Ina,

   Graag reageer ik op jouw comment.

   Als je iets verder had kunnen kijken/invoelen
   dan had je opgemerkt dat LIM met zijn voorbeeld
   een stimulans is voor anderen om bewuster
   om te gaan met zijn leven en het Leven.

   Waarom schrijf je soshu rei?
   Heb je daar ook een nederlandse uitdrukking voor?

   Groet!
   Marie-Bernadette

  • @ Ina,

   als je wat verder had gelezen had je kunnen vaststellen dat Steven (de man achter deze website) helemaal niet uit is op aandachtszoekerij of dergelijke.

   Het universum heeft trouwens helemaal geen ‘wetten’, er zijn wel wat fysische wetmatigheden van kracht, maar dat is iets anders. Hoe kan men leven naar ‘de wetten van het universum’?

 104. Beste,

  ik vind nergens een contactadres of mail dus doe ik het via deze blog. Ik ben een studente journalistiek en zou u graag interviewen, gelieve mij in verband hiermee te contacteren.

  Mvg,
  Sara

 105. hallo,
  ik zit in het spwe in wevelgem,
  daar hebben we een MOS groep, nl. De sMOSkes.
  op de uitreiking van de moslogo’s in Roeselare bent u ook komen vertellen, ook heb ik u boek gelezen.
  maar ik stel me hier enkele vragen bij:
  -hoe kan u dit allemaal volhouden?
  -en uw kinderen?
  Nu moeten we een interview afnemen van iemand die milieubewust leeft.
  ik zou ook graag zoals u leven nl. zo ecologisch mogelijk.
  heeft u enkele tips?
  groetjes
  laura

 106. He, heb de show in Amsterdam onlangs gezien en het boek uitgelezen. Ik vind het hartverwarmend en super-realisties. Niet meer becommentarieren van politici, maar zelf doen wat allemaal kan. Low impact leven is de uitnodiging om bewustzijn te zijn van wat je eigenlijk doet voor iedereen incluis jezelf. Steven, hartelijk dank en al het succes gewenst. Je humor vind ik ook fantasties! En je niet-oordelen is essentieel. Groetjes, Arnold.

 107. Hallo Steven

  Vraagje waar zijn deze herbruikbare scheermesjes te evrkrijgen?
  ik zoek al een hele tijd een ecologischere oplossing voor mijn scheerbeurten.

  Alvast bedankt

  Groeten
  Chris

 108. Beste Steven proficiat!
  Zonet heb ik je afleveringen van LIM gezien. Schitterend! Leuk om te zien zo een initiatieven!
  Gandhi zei ooit dat we de verandering moeten ‘zijn’ die we willen zien in deze wereld.. wel moesten onze politiekers dit zoals jij volgen zouden we al veel verder staan. Dit geeft me alleszins weer wat positieve hoop dat we met z’n allen wél (op tijd?) kunnen veranderen.

  Bedankt voor de motivatieboost, en de verschillende lachbuien tussendoor 🙂

  Groetjes,
  Eric

 109. Dag LIM,
  vorming+ geeft februari leuke cursus in centrum De Bourgoyen: Drijf je laptop aan met spierkracht
  Workshop fietsgenerator bouwen

  Het menselijk lichaam kan voldoende vermogen leveren om computers, televisies en wasmachines aan te drijven. Maar daar hoort zweet bij. Een fiets of hometrainer kan, mits kennis van zaken en de juiste materialen, aangesloten worden op een batterij die heel wat huishoudelijke toestellen kan doen werken. Drie kwartier fietsen geeft voldoende energie voor een uur internetten op je laptop. Twee keer winst want je houdt je fysieke conditie op peil en je haalt je energiefactuur en CO²-uitstoot naar beneden. Op één dag leer je hoe een fietsgenerator in elkaar zit en welke materialen je nodig hebt om er zelf één te bouwen.

 110. Dag LIM,

  Mede dankzij uw steun heeft Doel met glans (+3500 stemmen) de internetwedstrijd voor een frietmobiel van Vandemoortele gewonnen.

  Er is vanochtend al een artikel verschenen in het Nieuwsblad (Oost-Vlaanderen): http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=FB34HGD2&postcode=9120

  Wij weten nog niet wanneer de frietkar zal komen, maar we zullen alles in het werk stellen om, samen met iedereen die deze campagne mee gesteund heeft, van die dag een groot feest te maken, dat hopelijk ook op politiek vlak nog gaat blijven naklinken….

  We houden u op de hoogte.
  eva van tulden

 111. Hallo Steven,
  hier een artikel wat in de Trouw staat.
  Wil je trouwens wel dingen opgestuurd krijgen?
  groet,
  Arnold
  Amsterdam.

  Varkens in Taiwan moeten naar de wc
  TAIPEI (ANP) – Na een succesvolle test op een boerderij in het zuiden van Taiwan moeten voortaan alle varkens in het land naar het toilet. Volgens het milieubureau van de overheid scheelt het veel vervuiling als de dieren niet te pas en te onpas hun behoeften doen, maar daar één plek voor kiezen.

  reacties (0) print stuur artikel door

  Op de testboerderij werd een toiletruimte ingericht, die werd ingesmeerd met de uitwerpselen van varkens. Dat trok de dieren aan, zodat ze op de juiste locatie poepten en plasten. De hoeveelheid afvalwater van het bedrijf daalde door de maatregel met 80 procent.

  Daarnaast hielp het ‘toilet’ het aantal ziektes onder de varkens te verminderen en werden de dieren vruchtbaarder. Ook was de boerderij schoner en stonk het er minder.

  Taiwan heeft ongeveer zes miljoen varkens. De meeste klachten over watervervuiling worden veroorzaakt door de veehouderij.

  • Dag Arnold,

   Bedankt, je mag me zeker attent maken op interessante zaken, soms gebruik ik die dan ook in mijn blog,

   groeten
   Steven

 112. Beste Steven,

  ik heb je 2 jaar geleden al eens ontmoet. Ik heb je toen gevraagd om een lezing te geven tijdens Borgerrio (EcoHuis).
  Ondertussen ben ik werkzaam bij de milieudienst van Turnhout.
  Op zondag 5 juni organiseren wij Dag van de Aarde.
  Graag wou ik weten of je die dag zin hebt om een lezing te geven. Zo ja, wat waren de condities weeral (prijs + terugbetaling openbaar vervoer)?
  Hopelijk zie ik je binnenkort opnieuw.
  groetjes

 113. Beste Steven,

  Ik ben op zoek naar een ecologische manier om me als onthaalmoeder (met 6 à 8 kindjes) te verplaatsen naar de school 5 km verder. Te voet duurt wat lang, dus het zou sneller moeten. Suggesties?
  Alvast bedankt, Nele

 114. de bakfiets!!
  http://www.tmannetje.nl/
  kindervervoer >bakfiets voor 8 kinderen

 115. Graag uw verdere berichten per e-mail

 116. Uw bericht is erg verrijkend en illustreert wat we al vermoedden. De info komt van pas bij mijn masterscriptie over ‘Hoe omgaan met mondialisering?’Verder veel volharding en succes toegewenst!

 117. Sorry dat ik u langs deze weg een vraag stel maar ik weet andres hoe ik me tot u kan wenden. Ik ben kleine zuster van nazaret en in de loop van ons werkjaar zijn we reeds verschilende w.e. ’s bezig geweeest rond het thema: ecologie, onze aarde, ecofeminisme…… enz… Uit een van onze besprekingen werd gevraagd of we de LIM eens zouden kunnen uitnodigen om zijn getuigenis te horen over zijn ervaring van zijn project van 2 jaar geleden… Ik weet dat we laat zijn met onze vraag maar de vraag werd pas in februari gesteld. We wilden u vragen of u eventueel in april, op zaterdag 2 april bij ons zou kunnen komen in de Reinaertstraat in Gent, in de loop van de namiddag… we zouden ook graag weten wat de verwachtte vergoeing zou zijn…
  Mag ik een antwoord verwachten?
  Heel veel dank, Ria

 118. Beste mr. Vromman,

  Allereerst proficiat met hetgeen u tot nu toe al bereikt hebt, voor jezelf en je kinderen, maar ook voor een klein deel van het bevolking. Dagelijks ben ik bezig met uw werken door te nemen. Ik schrijf mijn seminariewerk over duurzame consumptie en de bijdrage hiertoe met afvalpreventie. Ik heb reeds veel goede ideëen kunnen opdoen door uw gedachtengang. Ik wil u bedanken voor uw (on)rechtstreekse hulp in mijn werk.

  Ik voelde heel wat frustratie door het feit dat u gisteren in Kortrijk aanwezig was, in mijn school dan wel, en leerlingen wisten hierover niets! Jammer genoeg moet ik donderdag mijn seminariewerk indienen en kan geen voorstellingen meer bijwonen..

  Bedankt,

  Melissa

 119. Dank u voor het gratis kunnen dowloaden van uw boek met bijbehorende interessante links, het komt zeker van pas!

 120. pas ontdekt en heel boeiend, wordt graag vervolgd!

 121. Dat is heel spijtig, en inderdaad niet correct. Maar natuurlijk is dat niet de fout van de tegelkachel, de eco-wereld of andere groene associaties. Het is gewoonweg niet verstandig om in zee te gaan met iemand die geen attesten, HR nummer of wat dan ook kan voorleggen. Het is ook helemaal niet duurzaam, in de betekenis van ‘blijvende duur’, om een tegelkachel te zetten voor zo weinig mogelijk geld. Dus liever geen ecologische ingrepen in een huis, vooraleer je die ook goed kunt financieren. Om dan voldoende technische en service garanties te hebben achteraf.
  Het is wel goed dat je dit meldt. Het zal belangrijk zijn dat de sector deze persoon aanspreekt op zijn verantwoordelijkheid. Want zo’n ‘prutsers’ verpesten het voor heel veel goed werkende bedrijven en voor de eco-sector in het algemeen….

  • Volledig akkoord Lucie

   Maar het is hier om te wenen. Ik woon in een watermolen met een intacte Francis turbine en de waterrechten.

   Ik wilde een kachel met warmte stockage in een buffervat van minstens 1.000 liter met een electrische weerstand erin voor de generator die op de turbine draait.

   Stijn Gheysen plaats hier een kachel met zes meter Ortner KMS stenen eraan (veel teveel) tot zelfs op de onverwarmde zolder waar het tijdens de winter makkelijk -10° is.

   En een schouwbuis met twee bochten erin van 90° (jawel 90°)

   En dit op 40 cm van mijn bed. Wanneer ik nu de kachel aanmaak heb ik onmiddelijk 45 ° in huis.

   Natuurlijk zijn Brunner en Ortner kwaliteitsproducten. Als ze in een correcte configuratie gebruikt worden. Er werden zelfs geen warmteverlies berekingen gemaakt. Dat was overbodig…

   Iedere kachelbouwer zegt dat dit project waanzin is. Mijnheer Gheysen zegt dat ik er niets van begrijp.

   En geen enkele schoorsteenveger kan dit hier vegen zodat ik geen brandverzekering heb.

   Frank

 122. Dag Steven en andere mensen die op mijn vraag een antwoord kunnen geven

  Gisteren heb ik aandachtig en met veel interesse jouw uiteenzetting, in Lebbeke, beluisterd.
  Maar het is me ongaan hoe je de voetafdruk van een persoon, gezin, groep,… kan bepalen ( maw. welke factoren spelen een rol en hoe zwaar wegen die door )

  Kun je me hierbij helpen; zo ja .. graag uw antwoord.

  Bij voorbaat dank

  Jean

 123. Dag Jean,
  Het berekenen van de voetafdruk in detail is een redelijk moeilijke kwestie omdat je veel gegevens nodig hebt. Maar via deze site http://wwf-footprint.be/nl/ kan je al een goed inschatting maken.
  Je kan ook deze gebruiken (in het Engels) http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/calculators/ maar het resultaat zal wel een beetje afwijken,

  vriendelijke groeten,

  Steven

  • Dag Steven

   Bedankt voor de snelle reactie.
   Puur uit nieuwsgierigheid heb ik mijn voetafdruk eens berekend met de link: http://wwf-footprint.be/nl/ ; het resultaat ga ik hier ( nog niet ) kenbaar maken want er is nog werk aan de winkel.
   Het is wel een leerrijke ervaring die uitnodigt om er nog aan te werken.
   Wat ik in deze bevraging, en dus ook berekening, mis; zijn vragen als: heb je zonnepanelen; een zonneboiler; heb je een warmtepomp; een pelletkachel; …. ( maw. de min of meer recente evoluties ).
   Die hebben allicht ook een invloed op onze voetafdruk

   Vele groeten

   Jean

   • Alles wat je opnoemt zijn technische of technologische keuzes die zeker bijdragen tot een ‘verbetering’ van de impact, maar veel meer wezenlijk zijn de ‘behoeftes’ en hoe die worden ingevuld (dus de energievraag als gevolg van de vraag naar warmte is belangrijker dan de keuze van installatie om die warmte te maken). Daarom zal in een eenvoudige versie van de voetafdruk dat niet meteen gevraagd worden. Het gaat daarbij immers om grote ‘brokken’ voetafdruk. Veel belangrijker dan een spaarlamp indraaien is dus het berekenen van de werkelijke behoefte aan licht en hoe je dan aan licht geraakt zonder stroomverbruik. En dat leidt dan weer tot een meer fundamentele transitie in levenshouding en dito keuzes. Toch is elke inspanning een goede inspanning, maar je ziet die niet meteen altijd gereflecteerd in de (eenvoudige) meting van een voetafdruk. Na wat oefenen in duurzame levensstijl en transitie, weet je eigenlijk vaak intuïtief wanneer je jouw voetafdruk naar beneden haalt of net niet 😉 En het kan natuurlijk niet zo zijn dat de voetafdruk kleiner maken het ultieme doel is. Het is een methode om tot een betere middel doel verhouding te komen bij de invulling van behoeften en het komen tot contentement en geluk…

 124. Tijdens couleur café stonden jullie met een fiets die door te trappen water in een mosselpot pompte en de éérste die dit vol kreeg verdiende een pint. Wij hadden graag geweten of jullie dit toestel uitlenen voor evenementen.

 125. TIJDENS HET (aanstaande ) WE van 15-17 MAART organiseert
  het burgerinitiatief LET’S DO IT ! BELGIUM een grootscheepse zwerfvuilactie in grote delen van België , dit in het kader van WORLD CLEANUP 2013.
  Alle info : http://www.letsdoitbelgium.be
  of http://www.facebook.com/letsdoitbelgium
  Info over de internationale campagne op http://www.letsdoitworld.org

 126. Hallo low impact man,
  Ik wil u via deze weg bedanken. U gaf vandaag uw conference in het Sint-Lodewijkscollege, mijn zoon was getuige. Wat fijn voor u dat u als zelfstandige kan overleven met bezorgdheid voor het milieu als verdienste. En natuurlijk uw achtergrond in de sociale agogiek, als ik het goed begrepen heb.
  Nu is mijn zoon, op zijn 14, redelijk beïnvloedbaar. Maar dat weet u wel, want zijn ze dat niet allemaal op die leeftijd? Een kind kan zich niet voorstellen dat een volwassene iets anders komt vertellen dan de absolute waarheid. De school nodigt u uit, u bent intussen een TV-bekendheid, hoeveel legitimiteit heeft een mens nodig?
  Dat u die legitimiteit een beetje misbruikt en de kinderen gaat intimideren, kan ik wel begrijpen. U wil immers een duidelijke boodschap overbrengen en u hebt waarschijnlijk geleerd dat het zo moet. Een beetje als Dr. Beaucourt, die ‘sensibiliseerde’ met de meest horribele foto’s van slachtoffers van ongevallen. Maar Dr. Beaucourt trok wel zelf zijn foto’s natuurlijk en ten minste hijzelf was overtuigd van zijn gelijk en van het succes van zijn conferences.

  Als volwassene kan ik uw doemscenario wel smaken. Wij stevenen regelrecht op een ramp af die deze van 65,5 miljoen jaar geleden doet verbleken (zoiets toch, het K-T event waardoor de dino’s als ‘dominante soort’ plaats maakten voor de zoogdieren). Zo beschrijft u het toch ongeveer aan onze spruiten? Of zo kwam het toch over. Nu blijken wij tweeën ongeveer dezelfde leeftijd te hebben. Weet u nog dat we leerden dat de luchtvervuiling binnen de 10 jaar zo desastreus zou worden dat we nooit meer zonder gasmasker buiten zouden kunnen?! Ik herinner mij een hoorspel dat we op school moesten ondergaan, waarin mensen in misten van uitlaatgassen verstikten en de planeet als een vale levenloze bol verder rond de zon moest tollen. Ik heb nog steeds een gasmasker, 45 jaar later. Noem het mijn klein post traumatisch stress syndroompje.
  Zorg voor het milieu is intussen een zaak van iedereen geworden, maar goed ook. Misschien dat het zonder die doembeelden in onze jonge hoofden ook niet zo’n dodelijke vaart zou gelopen zijn als voorspeld, maar deze les heeft ons waarschijnlijk wel geholpen een milieubewustzijn te creëeren. Een verdienste.

  Maar ik wilde u toch bedanken. Inderdaad, u hebt mij de kans geboden mijn zoon verschillende aspecten van dit verhaal toe te lichten. Ik wil immers dat mijn zoon een kritische geest ontwikkelt en een zekere intellectuele eerlijkheid. Ik wil niet dat hij later aan de slag moet met een doem-conference, wetend dat hij de mensen eerder beïnvloedt dan informeert, maar in de waan is dat dat voor het goede doel wel toegelaten is. Ik wil dus dat hij begrijpt dat uw conference gebruik maakt van de moeite die kinderen hebben met het kritisch beoordelen van wat de autoriteit ter zake hen voorhoudt. En als de school, of beter nog, de televisie zegt dat u die autoriteit bent, dan is uw boodschap onweerlegbaar.

  Ik wil dat hij weet dat er wetenschappers zijn die belangrijke studies publiceren die niet meelopen in de opwarmingseconomie. Stopt u vooral niet met lezen, omdat ik mij stilletjes aan als een ketter begin te ontpoppen. Ik ben immers helemaal niet beslagen op dit domein. Ik weet maar één ding zeker, dat is dat ik er in dit leven écht niet achter ga komen wie gelijk heeft en of er wel een gelijk bestaat.
  Wat ik wel weet, dat is dat u een kans gemist hebt. U had uw boodschap kunnen vertellen zoals een wetenschapper dat doet, met respect voor de feiten, de pro’s en de contra’s, zodat mijn zoon én zijn klasgenoten u zouden gevolgd zijn vanuit een diep respect en niet omwille van uw trukendoos. U bent toch veel meer belezen dan ik op dit terrein? U had dus een eerlijk beeld kunnen schetsen, waardoor het kamp dat de planeet en mens en dier en planten wil koesteren niet meer zou kunnen verweten worden de wetenschap terzake te negeren, te ontkennen en te verkrachten. Dat is immers ook mijn kamp. En zeker ook het kamp van onze zonen. U miste de kans. U vindt uw praatjes wellicht sexyer en zeker een groter impact hebben op die jongeren, dan wanneer u hen zou vormen tot milieubewuste activisten met een ruggengraat die gewapend met een kritische geest de strijd voor onze planeet kunnen overnemen.

  Nu is dat mijn taak. Ik ben zoals gezegd zeker niet zo belezen als u in deze materie, maar ik zal mijn zoon minstens moeten opbiechten dat er wetenschappers zijn die uw voorspellingen durven tegenspreken. Dat ik niet weet wat de waarheid zal blijken te zijn, maar dat wetenschap betekent dat je jezelf ten allen tijde open stelt voor de mening van anderen. En dat je vooral nooit of te nimmer een wetenschapper bedreigt, in diskrediet brengt of royeert, omwille van een andere mening. Voor die strijd zijn mensen in kampen gestorven in de meeste verschrikkelijke omstandigheden. Een groter goed, zoon, een groter goed dan openlijke wetenschappelijke tegenstelbaarheid bezitten wij niet. U gaf de aanzet, ik kon daar deze boodschap uit destilleren. Mooi toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: