waarom ik niet tevreden ben


Ondertussen heb ik al wat commentatoren en politicologen gehoord en gelezen. Ik merk dat bij Groen! de algemene teneur opluchting en tevredenheid is. We hebben een aardverschuiving overleeft en zijn er zelfs iets sterker uitgekomen.

Zelf ben ik echter niet tevreden. Ik ken in mijn omgeving drie mensen die progressief denken en normaal ook Groen! stemmen en me verteld hebben dat ze deze keer voor Bart De Wever hebben gekozen. (ja, ze zeggen nooit N-VA maar steeds Bart De Wever) Ze willen verandering, zijn de klassieke partijen beu en geloven dat een man als BDW echt wel betrouwbaar is en de communautaire knoop kan ontwarren. Het gaat over drie mensen, maar ik ben er redelijk zeker van dat er zo duizenden zijn. En dat zijn gemiste stemmen voor Groen!

We kunnen – zoals alle partijen – nu zeggen dat dit de schuld is van de media en van DeWever zelf. Maar daar komen we nergens mee. We moeten ook bij Groen! durven toegeven dat we er niet in geslaagd zijn deze duizenden mensen duidelijk te maken dat Groen! een betere keuze is. (ik geef toe, hier en daar hebben we enkele nieuwe stemmen gewonnen)

Verkiezingen gaan over het kiezen van vertegenwoordigers van het volk. Dat wil zeggen dat NV-A nu 19 nieuwe parlementairen moet leveren voor de Kamer en 8 voor de Senaat. Wellicht zit er hier en daar een politiek talent tussen, maar de meesten zijn politiek onervaren, en ongetwijfeld zullen een aantal van hen een mooi wedde krijgen om niks uit te voeren in het halfrond. Hadden we met Groen! één of anderhalf procentje extra gehaald, dan kon Elke De Cruyenaere haar plaats innemen. Een bijzonder getalenteerde en gedreven dame en specialiste in armoede. Maar nee, nu zullen pakweg Reinilde Van Moer of Koenraad Degroote het volk mogen vertegenwoordigen. (ik ken deze mensen niet natuurlijk, maar ze zijn verkozen omdat ze meesurfen op de tsunami van BDW, niet direct om politieke kwaliteiten)

Hadden we een paar procent meer dan kon Tine Van Der Straete in het parlement blijven. Dé klimaatspecialiste van Groen!, gewaardeerd door vriend en vijand. Door het ingewikkelde spel van apparentering tussen Leuven en BHV gaat haar zetel naar Eva Brems. Hadden we de progressieve NV-A stemmers kunnen overtuigen dan was de situatie nu anders. Een paar procent minder voor BDW zou niet zo’n ramp zijn. Een paar procent meer voor Groen! een wereld van verschil.

Een partij als Groen! mag niet tevreden zijn met het overleven van een politieke Tsunami. De ambitie moet zijn om met een breed, visionair en haalbaar verhaal elke dag meer mensen aan te spreken. Daarom ben ik niet tevreden. En daarom wil ik me ook  in de toekomst verder inzetten voor Groen!

40 reacties op ‘waarom ik niet tevreden ben

  1. Een mooie analyse. Ik val soms ook van mijn stoel als ik mensen hoor zeggen dat ze van Groen! naar N-VA overstappen.
    Toch denk ik dat de ‘positieve’ boodschap van Groen! goed is overgekomen. De Wever zit nu allicht op zijn hoogtepunt (laat ons hopen) en kan nu beginnen aan de afdaling.

    Like

  2. Als het een troost mag zijn Steven, ik ben gewoonlijk een rood-stemmer, dit jaar echt voor het eerst bewust voor Groen! gestemd en jij zit daar idd voor iets tussen, dus je werk levert vruchten af…
    Daarnaast hoop ik dat de ps samen met sp.a en Groen! een coalitie zal kunnen vormen, maar mss ben ik te optimistisch… het zou wel prachtig zijn een groen-linkse regering!

    Like

  3. Hier geef je zo goed als perfect weer wat ik ervan denk. Groen! moet meer durven en in de spotlights proberen te staan. De partij heeft hier en daar een negatieve klank. Er wordt zelfs mee gelachen. “Het is een partij met veel blabla en weinig boem boem”

    Dit zijn gedachtes die al jaren bij de mensen leven. Vooraleer Groen! een sterke vooruitgang zal boeken zal er nood zijn aan verandering. Met de vele nieuwe jongelingen binnen de partij is er al een stap gezet. Nu moeten deze nog iets realiseren op grote schaal.

    Ik ben blij dat er kleine winsten geboekt zijn, maar toch zou deze nog (veel) groter mogen. Als we dat willen, dan moet er daadkrachtig opgetreden worden.

    Like

  4. Steven,

    Ik ben alvast blij dat jij je wilt blijven inzetten voor Groen!

    Moest ik denken dat ik er ook voldoende tijd voor kan vrijmaken zou ik me ook wel willen hiervoor inzetten. Maar mijn gezinsleven slorpt zeer veel tijd op, en mijn gezin is ook een grote prioriteit. Ik zie me dus genoodzaakt om nog wat aan de zijlijn te blijven supporteren tot de kinderen wat groter zijn.

    Like

    1. Steven, we BLIJVEN ons gewoon inzetten voor de goeie groene gedachte!!! Ik denk dan dat de rest van dit landje dit ooit wel zal inzien, uiteindelijk wordt dit ‘nét niet’ van Elke, de volgende keer gewoon omgedraaid in een ‘deze keer wel’!!! Voilà, je komt alleen maar verder als je positief denkt!!!
      groentjes, Barbara

      Like

  5. tsja, hoeveel haalde de kopvrouw van Groen! ook alweer in het rapport van de standaard? 4/10?

    Ik stem al altijd groen, maar stemde voor de senaatslijst dit keer anders, en niet op NVA

    Hoe interessant dat je de politieke kwaliteiten van mensen kent, ook al ken je de mensen niet. dat is taal die we normaal van populistische partijen verwachten, niet van integere partijen…

    ik vind het persoonlijk ook jammer dat kwalitatieve parlementsleden als Tine of Hugo Vandenberghe verdwijnen door de bijna overdreven tsunami, maar zo is nu éénmaal gekozen.

    had, had, had… had een ander meer voor ons gestemd, we hadden meer stemmen, dat lijkt de boodschap
    had Groen een deftige slogan gehad, ze had misschien meer stemmen
    was de voorzitter niet door de mand gevallen, ze had misschien meer stemmen
    had, had, had…, was, was, was…

    was mijn kat trouwens een koe, dan had ik elke dag verse melk…

    Like

    1. Gegroet Pieter,

      Ik vind het sowieso belachelijk dat je voor de senaat en de kamer op een andere partij stemt (Make up your mind!).

      Maar ik geef toe dat Steven Vromman even de bal missloeg door een persoonlijk aanval te maken op N-VA partijleden, in de plaats van een kritiek op de partijpolitiek van N-VA die volgens mij grote leemtes bevat.

      Toch vind ik dat als je een Groen-aanhanger bent, je deze nieuwe politicus een kans moet geven om zich te bewijzen de volgende jaren.

      Hierbij wens ik je succes en veel doorzettingsvermogen, Steven.

      Met vriendelijke groeten,

      Koen De Cock

      Like

      1. koen,
        zoals je aangeeft ben je zelf 19. Dus al één of twee keer gestemd.
        ik dacht zoals jij, 12 jaar geleden. Nu ben ik dertig, en al wat meer uitgerijpt. dan zie je misschien in dat geen enkel partij de ene waarheid in pacht heeft.

        met permissie, maar an sich heb je je niet te moeien met hoe ik stem, en mijn mind was wel degelijk uitgemaakt. als ik op de groen lijst geen valabele kandidaten zie, die ook kans hebben om er te raken, en elders wel, dan kies ik toch wel voor wie ik wil zeker?

        het is de eerste keer dat ik voor verschillende lijsten stemde. of het een goede beslissing was zien we later wel weer

        Like

      2. Ik stem bij elke verkiezing

        – op 2 verschillende partijen (een dynamische kleinere en een gevestigde grote)
        -Altijd met een persoonlijke stem, op iemand in wie ik mij kan herkennen, nooit een lijststem
        -Op een man en een vrouw
        -Op iemand die wat conservatiever denkt en iemand die progressiever denkt.

        Voor de rest : Groen heeft mi geen goede campagne gevoerd. Er was geen enkel leiderschap. De oproep tot een links front met SPa vorige week vond ik zielig. En eerlijk gezegd : ik hoop dat ze uit de regering blijven. Een partij doet zichzelf meer kwaad dan goed als ze haar ideologie – hoe juist die ook is – slecht gaat verdedigen.

        Dit gezegd zijnde ben ik wel een “Groene jongen”, doe ik alles met de fiets en ben ik heel milieubewust.

        Like

  6. Nog een bijkomende bedenking:

    Een grote handicap van Groen is dat hun kandidaten bij het grote publiek onbekend zijn. Mijn vrouw had daar ook wat moeite mee.

    2 pistes die de bekendheid bij het grote publiek kunnen verbeteren:

    Enkele ministers leveren die regelmatig met hun werkzaamheden in de media verschijnen. Iedereen kent nog de oude glorieën van Groen die dit enige tijd hebben kunnen doen.

    De media gaan opzoeken op allerlei fronten, hen de mensen achter de politici laten ontmoeten. Dat kan via inhoudelijke thema’s gaan, maar ook via lichtvoetiger methodes. Denk daarbij aan kwisprogramma’s, lifestyle programma’s, de roddelboekskes, ……
    Niet vergeten hoe Bart De Wever aan zijn sympathieke uitstraling is gekomen!

    Steven, jij doet al veel op dat vlak. Je presteert het om inhoudelijke thema’s op een (relatief) lichtvoetige manier in de publieke aandacht te brengen.

    Media-training (maar dan zeer breed bekeken) voor alle groene kandidaten?

    Like

  7. Ik heb ook op nva gestemd.

    Op basis van een diep geworteld ongenoegen in politiek. En ik ben zeker niet alleen. Wat er de voorbije drie (excuseer, 10) jaar gebeurd is in de politiek is beschamend.

    Het worden sowieso zware jaren voor iedereen en we zullen het voelen.

    nva (ok, bart de wever) gaf me het gevoel om recht in de schoenen te staan en de problemen op een constructieve manier te willen benaderen.

    Groen! heeft hele goede kandidaten, maar mist de uitstraling. Zoals anderen ook aangeven moeten jullie werken aan duidelijke missie/visie/waarden en die ook communiceren. Als jullie acties en daden bekend zijn, dan kan je vooruit komen. Het is idd PR en marketing, maar dit zijn al lang geen vieze woorden meer, maar een middel om een doel te bereiken. Bart heeft het bewezen.

    Maar, hij zal het ook moeten bewijzen, want een stem moet je blijven verdienen, anders ziet het er bij de volgende verkiezingen opnieuw anders uit.

    Ik zal jullie zeker blijven volgen… Keep up the good work.

    Like

  8. Als rood-groen zich tegen de volgende verkiezingen niet gaat ‘verbinden’ dan missen we m.i. (nog eens) met links in Vlaanderen. Laat ons het grote gelijk aan de kant schuiven kijken naar het vele dat ons bindt!

    Like

    1. Peter,
      Ik heb sterk de indruk dat de SPA Groen wil “annexeren” en dat Groen dan niet veel meer zou te zeggen hebben. Geen goede zaak volgens mij.

      Groen heeft nu een voorzet tot samenwerking gegeven, maar de SPA houdt de boot af.

      Samenwerken langs Linkse zijde is natuurlijk onontbeerlijk, maar het moet een evenwichtige samenwerking zijn.

      Like

      1. Paar jaar aan een stuk vroeg sp.a aan Agalev/Groen! om samen te werken/samen te gaan. Mama Mieke vond dat geen goed idee. Uiteraard haar recht, maar hetblijft m.i. een gemiste kans. We zullen zien wat de toekomst brengt, maar ik geloof niet dat een partij die al 30 jaar opkomt met 6, 7 of 9 % nog echt weegt op het beleid. Elk zijn gedacht, maar ik geloof in samenwerking op basis van wat ons bindt ipv zoeken naar scheidingslijnen.

        Like

  9. Koenraad Degroote heeft al een kleine 30 jaar politieke ervaring. Dat is meer dan van veel andere verkozenen kan gezegd worden.
    Wat mij betreft zijn Geert Lambert’s politieke kwaliteiten ook voortreffelijker dan die van Piryns (daarom heeft hij ook mijn stem gekregen), maar hij is ook niet verkozen. Zo gaat dat nu eenmaal.
    Een beetje nuance mag wel.

    Like

  10. Dag Marie,

    Blij te horen dat Koenraad een ervaren politicus is. Wat ik vooral wil zeggen dan nu een aantal mensen verkozen zijn dank zij de monsterscore van BDW.

    Maar je hebt gelijk, zo wordt het spel nu eenmaal gespeeld. Wat mij betreft mag ook eens aan de spelregels gewerkt worden…

    Like

  11. Wat ben je nog waard als “progressief” als je je idealen inruilt voor die separatistische onzin? “Durven veranderen” schei toch uit. Sorry hoor. Bon débarras, zeggen ze dan in het Frans. Groen moet gewoon verder doen waar ze mee bezig zijn (er bestaat ook een wereld buiten het parlement) en zich niet laten leiden door hypes en wanen van de dag.

    Like

    1. Nou, het moet 1965 of 1968 geweest zijn. Toen stapte de volksunie (voorloper van NVA) ook met zovelen (ongeveer) het politieke halfrond in als nu, na een grote stijging.

      Die keer als linkse partij, als alternatief van wat toen nog een unitaire socialistische en versteende partij was, en met ecologische/groene thema’s wegens nog geen AGALEV.
      Met dezelfde separatistische/confederalistische/federalistische ‘onzin’.

      ik snap eigenlijk niet hoe je tegelijk progressief kan zijn én kan geloven in een verouderde structuur als België. Progressieven zijn tegen Vlaams nationalisme, maar beleiden wel een belgisch nationalisme… en dat terwijl Europa zelf inzet op regio’s…

      Mogen we ook herinneren aan André Renard, waals socialist en separatist uit de jaren ’60? toen ook al zag hij in dat het ene deel van het land een andere politiek nodig heeft op sommige vlakken dan het andere.

      zouden de progressieven van nu toen ook hebben geklaagd? of klagen we nu omdat nationalisme met ‘rechts’ is gelijk komen te staan?

      Like

      1. 1965 of 1968, precies. Ik denk dat de hoofdrolspelers van toen zich onderhand omdraaien in hun graf dan wel een pirouette maken in het bejaardentehuis als ze de N-VA met hun erfenis aan het werk zien. Er is een verschil tussen ontvoogding (of zijn er nog vlaamse steden waar je niet in het nederlands naar de universiteit/school kan? praat de bourgeoisie nog frans? voeden vlaamse middenstanders in brussel hun kinderen nog altijd in het frans op? etc) en de ranzige praatjes die de gemiddelde N-VA-er uitkraamt als het over franstaligen gaat.
        Waar haal je trouwens vandaan dat ik in “een verouderde structuur als België” zou geloven? Het is niet omdat ik het ene nationalisme onzin vind dat ik dan automatisch het andere zou omarmen.

        Like

      2. Aan Brt :
        Een land waarin taalwetten niet duidelijk en afdwingbaar zijn, zal ook zijn gewestplannen met de voeten blijven treden.
        En voor de rest : Ja de Franstaligen in Leuven !!! weigeren nog steeds Nederlands te spreken, met een arrogantie die jij je blijkbaar niet kunt voorstellen.

        Like

      3. Aan TA: Ik weet niet over welk Leuven je het hebt (Louvain-La-Neuve misschien?) maar ik woon al bijna twintig jaar in Leuven, ja in Leuven !!! en de keren dat ik er “arrogante franstaligen” heb horen weigeren Nederlands te spreken kan ik op één hand tellen als er al moet geteld worden (misschien weigeren ze niet, maar kunnen ze geen Nederlands, dat is dan jammer maar hun goed recht)… Ik hoor wel verhalen van “arrogante Vlamingen” (in de horeca bvb.) die al zo ver heen zijn, dat ze nu al weigeren buitenlandse toeristen te verstaan als die alleen maar Frans spreken. Of ik zie hoe tweetalige (Nl en F) borden van bouwfirma’s worden beklad aan het station door ijverige Vlamingen terwijl een paar meter verderop borden van firma’s die aan “engineering” en “building” doen ongemoeid blijven… Iets in mij zegt dat het dan al lang niet meer gaat over de liefde voor het Nederlands, maar eerder met een steeds ranziger wordende haat jegens franstaligen.

        Like

      4. Kom op zaterdag en zondag eens naar de Hockeyclub kijken aan de Albertlaan. De dure, op het fietspad geparkeerde, auto’s zullen u meteen opvallen. Als u de definitie van arrogant niet kent, spreek ze daar dan eens in het Nederlands op aan. Maar ja, op de club is Frans de voertaal.
        En, als u daar dan toch bent, kijk ook eens naar de overkant van de straat. En bekijk het gebeuren eens door de ogen van de allochtone kinderen die daar wonen. Zij moeten wel Nederlands spreken in de moskee.

        In het Leuvense internationale uitgangsleven is de voertaal Engels. En het horeca-personeel is ook meer en meer internationaal (Cubaans, Spaans, Indisch, Ganees), en die spreken inderdaad geen Frans. Op een enkele verdwaalde Brusselaar, en uzelf blijkbaar, na, heeft niemand in Leuven daar problemen mee.

        Like

      5. @ TA,

        u heeft een uitgebreid onderzoek onder de Leuvenaars gedaan om tot de conclussie te komen dat geen enkele Leuvenaar problemen heeft met de Engelstaligheid van het uitgangsleven?

        Hoewel mijn Engels ruim volstaat om mij te redden in zulke situaties stoor ik mij in ieder geval sterk aan het niet gebruik van Nederlands in bepaalde zaken (b.v zuiver Engelstalige menu’s). Buiten het gegeven dat men op dit manier een taal doet verdwijnen (wat zonde is), is men ook een nieuw soort analfabeten aan het creëren. Dat lijkt misschien overroepen, maar dat is het mijn inziens niet.

        Like

      6. Wel beste Renaat,

        De KUL moet het vooral hebben van buitenlandse studenten, en ja, die spreken allemaal Engels.
        Zeker in het weekend, wanneer de Vlamingen naar huis zijn, hoor je – en ik wil dat samen met u nog wel betreuren – voornamelijk Engels.
        Maar daar ging het hier niet om : mijn ervaring met deze mensen is voornamelijk positief. Als men iets vraagt of aan de praat geraakt voel ik steeds weer een vorm van respect. Er wordt niets opgedrongen : men staat open voor alles.
        Met Franstaligen ligt dat anders : hun culturele superioriteitsgevoel straalt er gewoon vanaf. Men eist bediening in het Frans en men geneert zich voor niets.
        Voor je het weet schelden ze je uit voor racist en Nazi.
        Niet alleen in Brussel, maar dus ook in Leuven en waarschijnlijk overal ter wereld.
        Als je niet regelmatig meemaakt, zal je het wellicht niet begrijpen. Vroeger sprak ik nochtans graag Frans, maar nu dus niet meer.

        Like

      7. Perceptie is alles, zal ik maar zeggen. Verder heb ik daar eigenlijk niks meer aan toe te voegen. En wil ik dat ook niet. Ik moet gaan hockeyen.

        Like

  12. Ookal heb ik op Groen! gestemd, toch zijn er inderdaad enkele bedenkingen te maken.

    1) Groen8 heeft weinig op de kap van BDW gezeten, en kijk, ze hebben de tsunami overleefd? Toeval? De partij die het meeste kritiek had (CD&V) heeft samen met Open VLD de meeste raken klappen gekregen. Het is dringend tijd dat men bezig is met de inhoud en niet de persoon van een andere partij. Dat is gratis reclame, zoals ik al vertelde voor de verkiezingen. Mijn pronostiek dat het gele balk sterk omhoog ging gaan door de underdog-positie van BDW is uitgekomen. Mensen kiezen vaak emotioneel en niet rationeel.

    2) Inderdaad mediatraining. Met een andere voorzitter had Groen! misschien verder gestaan. En niet alleen de persoon, ook verder durven denken. Als VLD zich laat filmen in een hypermoderne fabriek, terwijl een groene tussen de pompoenen wordt geïnterviewd, dan zijn we verkeerd bezig. Volgende interview moet boven op een grote windturbine zijn! Ambitie durven tonen! Je niet laten in de hoek van de geitenwollensokken duwen, want anders blijft Groen! een marge-partij.

    3) Als alle groene en rode partijen nog eens rond de tafel gaan zitten met N-VA en een deftig regeerakkoord uitwerken, dat moet toch mogelijk zijn? Groen! en SP.a + N-VA aan Vlaamse kant, PS en Ecolo aan Waalse kant maken samen een meerderheid van rond de 80 zetels van de 150. Natuurlijk is het voor iedereen dan tijd om water bij de wijn te doen, en niet alleen voor N-VA. Dus geen als-als-als… maar mee durven rond te tafel zitten.

    4) Niet te radicaal uit de hoek komen. Ik geloof ook in groene thema’s, maar verkondig niet teveel dat de wereld best zonder de auto kan, of dat het in de winter maximaal 18°C binnen mag zijn. Dat creëert een emotie, en mensen reageren en stemmen emotioneel.

    Like

    1. als mensen voor een underdog stemmen, dan had de NVA niet gewonnen.

      het is eenvoudig: BDW zegt wat hij kan en niet kan, draait er niet omheen, zegt het als hij twijfelt, blijft bij zijn principes én is de beste debater van de laatste tien jaar.
      iemand die filip dewinter verbaal in de touwen slaat is niet de underdog.

      blijft overeind dat BDW/NV-A een gevoel kan opwekken (‘niet meer met ons’), en groen een partij van intellectuelen blijft

      Like

      1. Bart De Wever is zonder twijfel een politiek talent en in de meeste gevallen naar mijn gevoel een redelijk oprecht politicus.
        Maar samen met Bart De Wever komt er een stroom nieuwe politici in de kamer en de senaat die nog helemaal niets bewezen hebben en waar grote vragen bij hun kwaliteiten te stellen zijn. (Om een voorbeeld te geven, als Sigfried Bracke een even slecht policus is, als hij een politiek journalist was, dan ziet het er niet goed uit.)
        Ik verwacht dan ook dat de NVA nog moeilijke tijden te wachten staat en op korte termijn te kampen zal krijgen met behoorlijk interne onenigheid. Ik heb sterk de indruk dat bepaalde thema’s de NVA-ers bindt, maar dat bij vele andere themas waar men zich ook over moet uitspreken (milieu om er maar één te noemen) men intern helemaal niet op één lijn zit.

        Net als Steven ben ik er van overtuigd dat Groen! geen reden heeft om te juichen omdat bij de vele NVA-ers er een pak potentiële en ex-Groen!-stemmers zitten.

        Positief aan het resultaat:

        – De traditionele partijen worden terecht afgestraft.
        – Het Vlaams Belang en LDD verliezen fors. (Wat volgens mij het begin van het einde van LDD inluidt.)
        – Groen! gaat er niet op achteruit.
        – Groen! belandt mogelijk in de regering.
        – Spa verliest niet heel veel.

        Slecht:

        – Groen! heeft een pak stemmen laten liggen. (Waarom heeft Groen! het zo moeilijk een charismatisch voorzitter te vinden?)
        – Veel Groen! stemmers hebben op NVA gestemd.
        – Met de NVA krijgen een pak nieuwe politici een zitje waarvan ik betwijfel dat ze capabel zijn.
        – Groen! blijft een kleine partijtje.

        Ik twijfel er niet aan dat dit een eenmalige grote winst is voor de NVA, maar ik vermoed dat zelf Bart De Wever dat heel goed beseft. Ik hoop (maar weet niet zeker) dat hij er in slaagt om bepaalde politice impasses te doorbreken en er zo voor te zorgen dat men binnen een paar maanden terug met echt belangrijke zaken kan bezig zijn (en het met geleuter en geruzie tussen de gewesten).
        En dan hoop ik dat binnen een paar jaar Groen! wel vors groeit.

        Like

    2. Groenhuis, jouw 4e puntje is inderdaad ook erg relevant. Ik denk dat mensen bang zijn om hun comfortabele leventje te verliezen als groen teveel invloed krijgt.

      Maar volgens mij is het wel nodig dat Groen de fundamentele vragen durft naar voor schuiven. Ik vind ook dat de economie een soort van heilige koe is waar de mensen meer de slaaf van zijn dan dat ze er deugd van hebben. Onze materiele welstand is hoger dan ooit, maar zijn we er daarom gelukkiger op geworden?

      Ik zag deze morgen een glazenwasser aan het werk met een vrachtwagentje met hoogtewerker. Ik kan me voorstellen dat het vlot en handig werkt. Maar ik vraag me dan ook af wat de kostprijs is, en wat brengt het op? Kost zo’n machine (aankoop, onderhoud, verbruik, ….) echt minder dan een halve glazenwasser meer in dienst te nemen?
      Volgens mij is het voor een duurzame en evenwichtige maatschappij beter om mensen te laten werken dan machines.

      Mijn hoop ligt bij de jeugd, die hebben nog de (mentale) souplesse om nieuwe paden in te slaan en de juiste keuzes te maken. Ze zitten nog niet vastgeroest in een gedragspatroon dat in de jaren 50 als optimaal werd voorgesteld.

      Like

  13. Laat ons vooral door deze verkiezingen onze humor niet verliezen en vooruit kijken. Misschien kunnen we hopen dat Groen! mee opgenomen wordt in de volgende federale regering en dat mensen tevreden zullen zijn.
    Ik ben benieuwd wat de PS zal uit zijn hoed toveren.

    Like

  14. Ik ben een Nederlandse, die in Frankrijk woont en heb met verbazing de verkiezingsuitslag bij jullie gevolgd.

    Blijf vechten voor Groen en Duurzaam ook in Belgié alsjeblieft!

    In Nederland heeft er ook een aardverschuiving plaats gevonden met onze parlementsverkiezingen vorige week…..

    Like

  15. ik had gehoopt dat de monsterscore voor Groen! was…
    iedere verkiezing duim ik dat de meerderheid in Vlaanderen ‘hunne frank’ gaat vallen en ze eindelijk kiezen voor de duurzame, ethische en groene waarden van ‘mijn’ partij.
    rondom mij hoorde ik vandaag ook velen die voor NVA stemden.
    ik vind het jammer dat zo weinig mensen stilstaan bij de gevolgen van deze nieuwe hype (BDW)… en ik ben dus ook teleurgesteld maar toch wel opgelucht dat er in Antwerpen vrij veel vooruitgang was

    Like

  16. Ik heb de laatste weken geen enkel verkiezingsdebat gezien op TV, behalve het ‘ultieme’ debat zaterdag op de VRT.
    Die enkele keren dat Wouter Van Besien mocht tussenkomen, gebruikte hij telkens wél het woord ‘dialoog’, maar geen enkele keer heb ik hem het woord ‘duurzaam’ of ‘milieu’ horen uitspreken.
    Groen! praat de andere partijen naar de mond, en moffelt zijn eigen groene achtergrond even weg?
    Zoals hierboven al gezegd moet Groen! de milieuproblematiek wel onder de aandacht houden (hopelijk vanuit de nieuwe regering), maar op een eigentijdse manier.

    Like

  17. Waarom vertelt Groen niet duidelijker dat de splitsing van het land géén oplossing is voor alle problemen, zoals sommige partijen willen laten geloven ??
    Maak Vlaanderen tot één land, en pas dan zullen de tegenstellingen tussen bvb West-Vlamingen en Limburgers overduidelijk worden. Het ene een cultuur van ondernemers in hart en nieren, tapijtfabrikanten, mensen die in hartje Ardennen een hotel overnemen, of een grote slagerij in Brussel starten. Het andere veel rustiger en gemoedelijker, zacht en zingend. Om nog van de mensen van t stad te zwijgen…

    Like

  18. In dat kleinere landje zal wel snel duidelijk worden van waar het geld naar waar stroomt, met een boel discussies en onenigheden tot gevolg. Binnen 100 jaar dan maar een apart land West-Vlaanderen en een Limburg-land ?
    Trouwens, hoe verschillend zouden regeringsleiders dan fundamentele thema’s aanpakken ? Maakt het iets uit voor de energiegrondstoffen en vervuiling van onze planeet ? Maakt het iets uit voor thema’s als (im)migratie ?

    Like

  19. Mensen stemmen voor een gezicht. Groen is een partij die met een vrij nieuwe ploeg zat dus de mensen moeten nog wennen aan de nieuwe gezichten. Maar Groen moet dus werken aan een gezicht van de partij en niet telkens afkomen met een logo. Origineel “maak van 13 iets positiefs” maar daar stemmen de mensen niet op (daar is al uigebreid onderzoek naar gedaan)
    Ik heb in mijn omgeving ook gemerkt dat er veel mensen die vroeger groen stemden nu voor de BDW stemden, ik word daar behoorlijk droevig van. Want de mensen vergeten dat BDW het gezicht van NVa is. Als ik naar de mensen hun politieke interesse vraag krijg ik meestal het antwoord ” het kan me geen bal schelen, er verandert toch niks” maar telkens hoor ik na de verkiezingen wel de politiek roepen “de kiezer heeft beslist”? Neen de kiezer heeft niks beslist, het interesseert hun (de meeste) niet. En ergens ligt het aan het falen van ons onderwijssysteem. Een democratie kan enkel goed functioneren als iedereen ongeveer een zelfde opleiding heeft genoten en daardoor goed de pro en contra’s naast elkaar kan leggen om dan tot een goed besluit te komen. Toch bedankt om je schouders onder Groen te zetten, ik hoop dat groen nog mag groeien. En misschien zijn er volgend jaar alweer verkiezingen…

    Like

  20. De analyses die hier gemaakt worden zijn zeer goed. Ook ik zit als Groen!lid met een dubbel gevoel (ook heb ik als Nederlander niet mogen stemmen).

    Ik betreur het ook dat Groen!en en voormalige Groen!stemmers zich deze keer hebben laten verleiden tot een stem op de N-VA. Dit zal Groen! toch wel een pak stemmen hebben gekost.

    Maar aan de andere kant ben ik ook blij dat Groen! licht erop vooruit is gegaan. Dat wil zeggen dat we ondanks alle ‘overlopers’ toch kiezers hebben kunnen overtuigen om groen te stemmen.
    Als we deze nieuwe Groen!stemmers kunnen houden en de ‘overlopers’ komen bij de volgende verkiezingen weer terug…

    Groen! heeft voor mij steeds minder een geitenwollensokkenimago dat misschien nog bij veel stemmers leeft en we moeten verder op de weg om weg te blijven van dat imago. Ook het imago overal tegen te zijn wat slecht is voor het milieu leeft misschien nog te veel. Van Groen@ moogt ge niet met de auto rijden, van Groen! moogt ge het licht niet aandoen en de verwarming niet hoger dan 18° en geen plastiek zak aannemen in de winkel (punt 4 van Groenhuis). We moeten als Groen!en pragmatisch zijn. Plastiek zakjes zullen blijven bestaan maar tegenwoordig zijn er steeds meer die gemaakt zijn van maïs en biologisch afbreekbaar zijn. Zijn we daar ook tegen?

    Ik ben als Groen@lid niet tegen de auto maar wel tegen de huidige auto. We hadden milieutechnisch al veel verder kunnen staan. De auto’s die we nu kunnen kopen hadden er bijvoorbeeld 10 jaar geleden al moeten zijn.
    Ik ben ook niet tegen een lekker warm huis in de winter maar wel tegen een huis dat als een gatenkaas alle warmte laat ontsnappen omdat het niet geïsoleerd is (en wie is daar meestal de dupe van? juist de socoiaal zwakkere die geen goed geïsoleerd huis kan huren en al helemaal niet kan kopen).

    Als Groen!en moeten we de mensen vertellen dat ze goedkoper van hetzelfde comfort kunnen genieten als ze het Groen! (dus duurzaam) doen. En daar zijn soms regels en wetten voor nodig. Bijvoorbeeld een verplichting tot isolatie van huizen (en niet enkel een subsidieregeling) en een koppeling van de maximale huurprijs aan de staat van de woning. Wanneer een particuliere verhuurder ineens minder huur mag vragen omdat zijn woning slecht is… je zult zien dat ze rap de woning in order gaan brengen om weer de maximale huur te mogen vragen.

    Ik heb de indruk dat Groen! die pragmatische vorm al (voor een deel) gevonden heeft. Nu de mensen er nog van overtuigen dat Groen! de beste partij is voor een gezonde toekomst. En daarvoor mag een Groen!e van mij ook gerust optreden in De Slimste Mens. Want de deelname van Bart De Wever aan dat programma heeft hem zeker geen windeieren gelegd.

    Ik ga met Groen! optimistisch de toekomst tegemoet maar we zullen moeten blijven werken voor onze Groen!e idealen en zeker niet opgeven. De basis van alles is de ecologie en van daaruit moeten we de rest opbouwen. Ook de economie… een ecolonomie dus.

    Like

  21. Ik snap niet goed waarom iedereen positief is over de score van Groen!. Die zijn er helemaal niet op vooruit gegaan. Het enige wat is gebeurd is dat ze wat stemmen van SLP hebben bijgekregen die vroeger naar het kartel sp.a-spirit gingen of de voorlaatste verkiezing naar SLP. Zonder enkele van die stemmen was Groen! er gewoon op achteruit gegaan volgens mij. Positief is wel dat dat links in z’n geheel standhoudt.

    Is er hier iemand naar het ‘overwinnings’feest van Groen! geweest? In de krant zou gestaan hebben dat Groen! het meest rijkelijk feeste had met ontzettend veel vlees en niets van vervangingsproducten, waardoor bepaalde mensen uit de vegetarische ‘gemeenschap’ misnoegd zijn. Is daar iets van aan of is het gazettepraat?

    Like

Plaats een reactie